Blagdan Svih svetih

0
Foto: Pixabay

Blagdan je Svih svetih u mnogim zemljama kao i u Hrvatskoj danas je državni praznik.

Građani danas, ali i sutra na Dušni dan obilaze grobove svojih pokojnika. U svim većim gradovima zbog očekivanih gužvi prema grobljima na snazi je posebna regulacija prometa.

Taksisti udruga Radio taxi Split i Dubrovnik najavili su da će od 10 do 12 sati besplatno voziti građane do gradskih groblja, a posebno pozivaju starije, nemoćne i obitelji s malom djecom da iskoriste tu mogućnost. Besplatni prijevoz na gradska groblja imat će danas i Kaštelani jer je Grad od 8 do 16 sati organizirao prijevoz kombijima.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će euharistijsko slavlje u 14.30 sati na gradskom groblju Lovrinac, a potom će kod središnjeg križa izmoliti blagoslovnu molitvu za sve vjerne mrtve.

Na gradskom groblju Boninovo misa će biti u 15:30 sati. Predvodit će je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U katedrali Svete Stošije u Zadru u 11 sati zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi euharistijsko slavlje kad će podijeliti papinski blagoslov s potpunim oprostom. Na središnjem Gradskom groblju u Zadru u 15 sati toga dana, nadbiskup Puljić predvodi Službu Riječi s odrješenjem za pokojne.

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk slavit će svečano euharistijsko slavlje u 10 sati u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru. Pjevana svečana Večernja svetkovine bit će u 17.30 sati, nakon koje će u 18 sati misu slaviti katedralni župnik Mili Plenković.