Blagdan Velike Gospe, očekuju se velike prometne gužve

0

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, ujedno je i državni blagdan. U više od 20 marijanskih svetišta diljem Hrvatske očekuje se više stotina tisuća posjetitelja a najviše u Mariji Bistrici, Sinju, na Trsatu i u Aljmašu.

Nauk o Marijinu uznesenju dušom i tijelom na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja.

U Sinju, najvećem dalmatinskom marijanskom svetištu, misu na otvorenom i procesiju u 9.30. predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Zbog blagdana Velike Gospe, mnogi su uspjeli spojiti produženi vikend pa se ponovno očekuju prometne gužve i zastoji.

Kako javlja HAK, promet je srednje gust na cestama u smjeru mora i prema unutrašnjosti te u priobalju. Na naplatnim postajama Lučko u oba smjera nema dužih čekanja.

Zbog jakog vjetra na dionici autoceste A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine na 80 km/h.

Na prilaznim cestama marijanskih svetišta posebice u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici očekuje se veći broj hodočasnika, posebice pješaka i biciklista pa HAK ostale sudionike u prometu poziva na pojačan oprez.

U povodu blagdana Velike Gospe, zabrane prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će u utorak, 15. kolovoza, od 14 do 23 sata.
Zabrane nema na autocestama niti na DC1 (dijelom Lička magistrala).

Zadnjih nekoliko godina, prema procjenama iz turističkih zajednica pojedinih mjesta gdje se nalaze svetišta i iz samih svetišta, dolazilo se do brojki od više od pola milijuna posjetitelja-hodočasnika u svetištima za blagdan Velike Gospe.