Bogat program na Dan grada i blagdan Sv. Dujma

0
Foto: RD/arhiva

Splićane i njihove goste ove subote na Dan grada i fjeru Sv. Dujma uz procesiju očekuje bogat program i večernji koncert na Rivi.

Brojni programi počeli su se odvijati već sredinom ožujka na više mjesta u gradu te u susjednim gradovima, od turnira u balotama, koncerata, fešta, sajmova, predavanja, izložbi, gostovanja, a očekuju se i dodjele gradskih nagrada, otvaranja moćnika, procesija te humanitarna plivačka utrka.

Na Sajam Sudamja koji se tradicionalno održava na Rivi, a otvara u petak, ove godine stiže oko 150 izlagača iz gotovo cijele Hrvatske, dok će na susjednom Voćnom trgu biti srednjovjekovni obrtnici.

Nakon subotnje procesije na Rivi će biti održan program, pa i legendarna tombola, a posjetitelje će zabavljati klapa Filip Dević, tamburaški orkestar Folklornog ansambla Jedinstvo Split, Varaždinski tamburaški orkestar i Klapa HRM Sveti Juraj.

Na sam Dan grada, na relaciji Kašjuni-Riva, ujutro će biti održana humanitarna plivačka utrka “Srcem za male heroje” koju organizira gradska Javna vatrogasna postrojba, a sav prihod bit će usmjeren za splitsku bolnicu, odnosno dječji intenzivni odjel.

Koncert “Sveti Duje moj” na rasporedu je u subotu navečer, nakon čega će biti vatromet.

10.00 – svečanost u Hrvatskom narodnom kazalištu Split na kojoj će se uručiti nagrade ovogodišnjim laureatima. Nagrade će uručiti Povjerenica Vlade RH za Split Mirna Veža i predsjednik Komisije za dodjelu javnih priznanja Jakov Prkić. Dodjeli nagrada nazočit će, između ostalih, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara te izaslanik predsjednika Vlade RH župan Blaženko Boban kao i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

12.00 – splitski alpinist Ivica Matković izvjesit će hrvatski stijeg na vrhu kampanela crkve sv. Duje.
12.00 – kao i proteklih godina obilježit će se obljetnica prosvjeda pred Banovinom. Uz istočnu stranu zgrade Gradske uprave u 12 sati će dragovoljac Domovinskog rata i pričuvni časnik Hrvatske vojske Ivica Balić podignuti zastavu RH uz intoniranje državne himne.

Poslijepodnevni program užežin Sudamje uz tradicionalno otvaranje moćnika i svečanu Večernju u katedrali sv. Dujma, obilovat će i brojnim svjetovnim događanjima kao što su nastup klapa na Rivi te koncert Gudačkog seksteta Berlinske filharmonije u Hrvatskom domu Split. Na koncertu pod naslovom „Klape Vestibula i Peristil – Sv. Duji“ u organizaciji Turističke zajednice grada Splita na Rivi će nastupiti klape Šufit, Iskon, Cambi, Sinj, Porat, Šušur, Ježinac i More te Mažoretkinje grada Splita.
Program proslave blagdana sv. Dujma-Dana grada Splita 6. i 7. svibnja obilježit će tradicionalni sajam Sudamje na Rivi koji će ove godine ugostiti 150 izlagača iz svih krajeva Hrvatske.

Na sam blagdan 7. svibnja procesija od katedrale sv. Duje do oltara na Rivi i svečano misno slavlje koje predvodi apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua započet će u 10 sati.
Najavljen je dolazak ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek kao izaslanice predsjednika Vlade RH te novog ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

U sklopu Humanitarne plivačke utrke „ Srcem za male heroje“ u organizaciji JVP Split od Kašjuna do Matejuške plivat će splitska daljinska plivačica Dina Levačića s Leom Ćaletom, policijskom službenicom Postaje aerodromske policije Resnik i izvanrednim profesorom dr. sc. Darkom Hrenom s Odsjeka za Psihologiju Filozofskog fakulteta u Splitu.

Tradicionalna tombula koju će i ovu godinu voditi ‘meštar o’tombule’ Tonči Banov, održat će se na Rivi s početkom u 17.30 uz nastup mješovite klape Filip Dević. Nakon tombule na Rivi će nastupiti Tamburaški orkestar Folklornog ansambla Jedinstvo Split uz goste iz grada Varaždina – Varaždinski tamburaški orkestar i Klapu HRM Sveti Juraj. Na koncertu „ Sv. Duje moj“ s početkom u 21 sat nastupit će Klapa Cambi Kaštela, Goran Karan i Grupa Vagabundo te nakon vatrometa predviđenog u 23 sata, Tedi Spalato uz Orkestar Gorana Rukavine.