Bookvica: Predstavljanje knjige Miljenka Smoje

0
Foto: PR

U ovotjednoj Bookvici, koja će se održati u izvanrednom terminu, u srijedu, 14. veljače 2018. u 19:30 sati, na rođendan Miljenka Smoje, predstavit će se rukopis pronađen u ostavštini tog legendarnog splitskog autora, koji je prije nekoliko tjedana, pod naslovom „Judi i beštije“ objavila nakladnička kuća Hena com.

Riječ je o Smojinom ratnom dnevniku, koji se u mnogočemu nastavlja na njegovu novinsku rubriku „Dnevnik jednog penzionera“. Autor je zapisivao bilješke na Braču i u Pisku u kasno ljeto i jesen 1991. te početkom 1992., a njima je zapravo ispisao ratnu kroniku svojega Splita, dnevnik osvješćivanja užasa koji se u to doba zbivao “u izravnome prijenosu”.

Prema riječima Ivice Ivaniševića: Jednako zaokupljen strahom (od neizvjesne budućnosti) i sramom (zbog zala kojima svjedoči, a kojima se zdušno predaju i oni koji grad žele osvojiti i oni koji bi ga trebali braniti), ostavio nam je depatetizirano, a opet bolno potresno svjedočanstvo sumornih godina, začinivši ga brojnim satiričnim žalcima apsolutno na visini svoje reputacije meštra humorističnog pisanja.

Knjigu će predstaviti vrsni poznavatelji Smojina djela Ivica Ivanišević i Boris Dežulović te urednica Marina Vujčić, uz moderiranje voditeljice Bookvice Patricije Horvat. Odabrane ulomke iz knjige čitat će nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak.

Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni, a kao i uvijek u Bookvici, netko će je i osvojiti u nagradnoj igri.

Bookvicu podržavaju Ministarstvo Republike RH, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.