Božić – svetkovina Kristova rođenja

0

Sretan Vam i blagoslovljen Božić, rođendan Isusa Krista!

Jedan je to od najvažnijih kršćanskih blagdana, a mnogi ga dočekuju u crkvama diljem Hrvatske u svečanom i veselom ozračju na misama polnoćkama pjevajući božićne pjesme.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa mise polnoćke održane su ranije, s manjim brojem vjernika i uz obavezne maske. Prvi put nakon potresa misu u zagrebačkoj katedrali služio je kardinal Josip Bozanić. U 10 sati služit će božićnu misu na kojoj će biti i premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić na Badnjak je u 21 sat slavio misu polnoćku u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma. Dijete je svojevrsni lijek i zdravlje za život zajednice. Novorođenče nas ozdravlja od epidemije sebičnosti, individualizma, agresivnosti, samodostatnosti, ograničenosti i beznađa. Svako dijete znak je pobjede ljubavi nad sebičnošću, života nad smrću, nade nad beznađem, istaknuo je u homiliji Barišić. Na Božić nadbiskup Barišić će predvoditi svečano euharistijsko slavlje u 11 sati u splitskoj katedrali.

Tradicionalni božićni simbol je božićno drvce koje se prema tradiciji počinje ukrašavati šarenim kuglicama i lampicama za Badnjak, dan kada se iščekuje Isusovo rođenje. Božićna drvca u božićno vrijeme ukrašavaju brojne gradske trgove i javne zgrade, a kućama i stanovima ona su središte oko kojega se okuplja obitelj i na Božić daruju djeca.