Božićnicu očekuje 55 posto radnika

0
Foto: arhiva
Ove godine božićnicu očekuje 55 posto ispitanika, od kojih 83 posto očekuje novac, i to u prosječnom iznosu od 1260 kuna tj. 100 kuna manje nego prošle godine, pokazuje istraživanje portala MojPosao na više od 400 ispitanika.

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1630 kuna, što je čak 30 posto više od očekivane prosječne božićnice, koja bi iznosila oko 1260 kuna. U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće – godišnje nagrade radnicima, a na ovim prostorima se umjesto toga ustalila isplata božićnice. Najpoželjniji su novac, pa bonovi za kupovinu, koje ove godine očekuje 38 posto ispitanih, dok ih se 23 posto nada poklon paketu.
Manje od 40 posto ispitanika koji ne očekuju “blagdansku nagradu” za razlog navode to što ni prije nisu dobivali božićnicu. Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u pretežno stranom vlasništvu, njih gotovo 70 posto, zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu oko 60 posto. Najmanje joj se nadaju ispitanici zaposleni u državnim tvrtkama, oko 50 posto, te hrvatskim institucijama, oko 40 posto.