Bračka pista se produljuje – uskoro direktni letovi do zapadne Europe

0
Foto: airport-brac.hr

Brač ima svoju pistu, ali zbog svoje veličine ona može primiti samo manje zrakoplove. Veći ipak trebaju nešto dulju pistu. S dosadašnjih 1440 metara ona će biti produljena na 1760 metara, a to će već od 2017. godine značiti 50 tisuća putnika više.

“Ključna stvar se dogodila kad je korporacija Zlatni Rat potpisala ugovore sa francuskim TUI-em za dovođenjem gostiju iz Francuske s četiri destinacije prema Bolu. Iskazali su interes da bi izravno letjeli ali naša pista to nije omogućavala. Analizom smo shvatili da se pista uz nevelikaa sredstva može produžiti prema južnoj strani, unatoč činjenici da su do sad svi planovi bili da se produžuje prema sjevernoj strani. Na južnoj strani su bili riješeni imovinsko-pravni odnosi i zemljište nije trebalo velike radove”, kazao je direktor bračke zračne luke Tonći Peović.

Radi se o avionima do 130 sjedala, ali zbog mlaznih motora njihovo područje zahvata je cijela Europa. To će omogućiti da francuski, britanski i skandinavski gosti dolaze izravno na Brač.

U zahvat se kreće ove godine, a prvi avioni će doći 2017. godine. Ukupna cijena radova je oko 5 do 7 miliona kuna, od kojih će najveći dio biti potrošen na građevinske radove a ostatak na dokapitalizaciju.

“Gosti su do sad uglavnom dolazili preko splitskog aerodroma, no znamo da je Split prebukiran petkom i vikendima i ne može primiti više zrakoplova. Na ovaj način ćemo rasteretiti Split, a dio gostiju bi mogao ići na Hvar ako uspostavimo kvalitetan transfer od Bola do Hvara”, kazao je Tonći Peović.

Ova vijest svakako ide u prilog razvoju turizma bračkoj destinaciji koja ionako prednjači u broju dolazaka turista na otok, a s druge strane zrakoplovi koji će slijetati u bračku zračnu luku omogućuju i nama posjet europskim destinacijama koje će nam sada biti bliže, bilo da se radi o turističkom, poslovnom ili nekom drugom razlogu posjeta najvećim europskim gradovima.