Broj zaraženih koronavirusom raste: 140 novih slučajeva!

0
Foto: hzjz.hr

U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1088, priopćio je Stožer civilne zaštite RH.

Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta.

Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3672 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 118 preminulo, a 2466 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4756 osoba.

Do danas je ukupno testirano 92 808 osoba, od toga 1322 u posljednja 24 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, s obzirom na epidemiološku situaciju, donio Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 koja će se primjenjivati od 13. srpnja 2020. godine.

Ovom Odlukom se uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba:

– zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene

– vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu

– zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama

– zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.