Bruxelles: Poziv EU na jačanje borbe protiv terorizma

0
Foto: Wikipedia

Ministri pravosuđa i sigurnosti zemalja Europske unije pozvali su na jačanje borbe protiv terorizma boljom međusobnom suradnjom, pojačanim istragama terorističkih mreža, registrom putnika u zračnom prometu, kontrolom na vanjskim granicama, suprotstavljanjem radikalizaciji te borbom protiv financiranja terorizma. 

Ministri su na izvanrednom sastanku dva dana nakon terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je ubijena 31 osoba u svojoj zajedničkoj izjavio pobrojali sve što treba napraviti na razini EU-a kako bi se pojačala kolektivna sposobnost za borbu protiv terorizma.

Ministri su istaknuli da hitno potrebno pojačati napore na istragama terorističkih mreža odgovornih za napade u Bruxellesu i Parizu te sličnih mreža.
Također traže da se već sljedeći mjesec usvoji i počne primjenjivati direktiva o registru putnika u zračnom prometu, da se hitno dovrši zakonodavstvo o borbi protiv terorizma, što uključuje sustavnu kontrolu na vanjskim granicama schengenskog prostora, kontrolu i posjedovanje vatrenog oružja, proširenje Europskog informacijskog sustava kaznenih registara  i na državljane trećih država. Traži  se provedba akcijskog plana za borbu protiv financiranja terorizma, za borbu protiv krivotvorenja dokumenata i puna provedba postojećih pravila EU-a o kemikalijama koje služe za izradu eksplozivnih naprava te suradnja u borbi protiv terorizma između EU-a i Turske, zemalja sjeverne Afrike, Bliskog istoka i zapadnog Balkana.