Bulić i Pauletić za RD o nedostatku sezonskih radnika

0

Poslodavci u turizmu ove su se godine prvi put suočili s nedostatkom sezonskih radnika. To su za vijesti Radio Dalmacije komentirali čelnik Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić te zamjenik ministra turizma Robert Pauletić.

Bulić nam je rekao da u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije krivce za takvo stanje vide u Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Ministarstvu turizma.  Rekao nam je da poslodavci nisu pokazali nikakav interes za povećanje osnovnih plaća radnicima, unatoč sve boljim brojkama u turizmu, te su tek nakon inzistiranja sindikata plaće povećali za samo 1,3 posto. Ako oni ne mogu dati u pregovorima više od 2900 kuna i 32 lipe bruto plaće, onda zapravo oni potiču rad na crno i krađu države, poručio je Bulić.

Poslodavce je prozvao za nedostatak socijalne odgovornosti i socijalne inteligencije, ističući kako oni ne bi smjeli gledati samo na svoj profit, dok je Ministarstvo turizma kritizirao da je platilo Hotelijerskom fakultetu u Opatiji izradu Knjige standarda u turizmu, ali da nijedan ministar to dosad nije primijenio.

Zamjenik ministra turizma Robert Pauletić u svojoj izjavi je istaknuo kako oni nemaju ništa s plaćama i cijenama rada, jer je to odnos između poslodavca i radnika. Oni se, kaže, mogu samo ponašati kao transmisija koja može pomoći rješavanju problema, ali samo Ministartvo nema veze s cijenom rad, istaknuo nam je Pauletić. Dodao je kako je potaknut program od strane ministra Antona Klimana koji je aktivirao menadžere koji rade na pronalasku kadrova za sezonski rad. 17 hotelskih poduzeća angažirano je na tom projektu, kaže Pauletić.

PDV u trizmu neće se mijenjati ni ove ni iduće godine, a uspjehom smatramo ako se PDV smanji smao do kraja našega mandata, istaknuo je Pauletić na temu PDVa, još jednom, nakon što su sinidkati poručili i kako se eventualna izmjena stope PDV-a u turizmu mora zakonski vezati uz povećanje plaća radnika u turizmu.