Burkina Faso: 126 talaca oslobođeno, napadnut drugi hotel

0
Foto: REUTERS/Reuters TV

Operacijom sigurnosnih snaga u glavnom gradu Burkine Faso oslobođeno je ukupno 126 talaca od islamskih džihadista iz hotela Splendid, rekao je u subotu ministar sigurnosti te zemlje Simon Compaore.

U operaciji su ubijena tri džihadista, jedan Arapin i dva Afrikanca, rekao je ministar koji nije spomenuo postoje li žrtve i među civilima i snagama reda. Ranija izvješća govorila su o najmanje dvadeset mrtvih.  Među 126 oslobođenih, 33 ljudi je ranjeno.

Stotinu dvadeset i šest osoba, među kojima 33 ozlijeđene, su oslobođene. Trojica džihadista, jedan Arapin i dva Afrikanca ubijeni su, rekao je ministar.

Napad na hotel Splendid i restoran Cappuccino završeni su. Ali još uvijek traje napad na obližnji hotel Ybi, dodao je.

Džihadisti al-Kaide islamskog Magreba napali su u petak navečer  hotel i restoran u središtu glavnog grada Burkine Faso, koje u velikom broju posjećuju stranci.

Pucnjava se ujutro čula oko restorana Cappuccino, koji se nalazi nasuprot hotela Splendid koji je bio prva meta džihadista koji su kazali da se radi o “osveti Francuskoj i nevjernom Zapadu”.

Snage reda imale su  potporu francuskih specijalaca koji su stacionirani u predgrađu Ouagadougoua u okviru borbe proti islamista u Sahelu.

Francuski predsjednik Francois Hollande osudio je “gnjusan i kukavički napad” islamista na restoran i hotel u prijestolnici Burkine Faso.

Washington također ima 75 vojnika u toj zemlji i priopćio je da daje potporu francuskim sangama u operaciji.

Hotel Spelndid često koriste Zapadnjaci pri boravku u Burkini Faso, kao i osoblje agencija UN-a. (Hina)