Čeferin: Moramo pokazati odgovornost i solidarnost

0
Foto: uefa.com

Nakon što je Izvršni odbor UEFA-e donio odluku o odgodi Europskog nogometnog prvenstva za ljeto 2021., javnosti se obratio predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Na čelu smo sporta koji ogroman broj ljudi živi i diše, a morao se pritajiti zbog ovog nevidljivog protivnika koji brzo napreduje. U ovakvim vremenima nogometna zajednica mora pokazati odgovornost, jedinstvo, solidarnost i altruizam.

Zdravlje navijača, osoblja i igrala mora biti naš prvi prioritet. U tom duhu, UEFA je izložila niz opcija kako bi se bez opasnosti završila ova natjecateljska sezona. Ponosan sam na odgovor mojih kolega diljem Europskog nogometa. Pokazan je pravi dug suradnje, svi su prepoznali da moraju nešto žrtvovati kako bismo postigli najbolji rezultat.

Važno je da, kao krovno tijelo Europskog nogometa, UEFA vodi proces i podnese najveću žrtvu. Micanje Eura 2020. uzrokovat će UEFA-i velike troškove, no učinit ćemo sve da ne budu ugrožena sredstva neophodna za djecu, ženski nogomet i razvoj nogometa u naših 55 zemalja. Svrha iznad profita bila nam je ideja vodilja u donošenju ove odluke za dobrobit Europskog nogometa u cjelini.

Nogomet je rastuća i moćna snaga u društvu. Pomisao na proslavu paneuropskog festivala nogometa na praznim stadionima i napuštenim navijačkim zonama dok kontinent sjedi kući u izolaciji nije radosna i ne možemo prihvatiti takav način proslave 60. obljetnice natjecanja.

Želim zahvaliti Udruzi europskih klubova, Europskim ligama i Udruzi profesionalnih nogometaša na sjajnom poslu danas i na njihovoj suradnji. Iz sveg srca želim zahvaliti i nacionalnim savezima, njih 55, njihovim predsjednicima i glavnim tajnicima, i mojim kolegama iz Izvršnog odbora na njihovoj potpori i mudrim odlukama. Na sitnim detaljima ćemo raditi sljedećih tjedana, ali osnovni principi su dogovoreni i to je veliki korak naprijed. Svi smo pokazali da smo odgovorni vođe. Demonstrirali smo solidarnost i jedinstvo. Svrha iznad profita. To smo danas postigli.

Želim također zahvaliti Alejandru Domínguezu i CONMEBOL-u što su pristali odgoditi Copa America 2020. kako bi slijedili preporuke međunarodnih zdravstvenih organizacija za uvođenjem ekstremnih mjera i kako bi se uskladili s odgađanjem Eura 2020. To znači da će klubovi i lige u Europi imati što manje problema s dostupnošću svojih igrača. Zajedničke napore, a posebno ovu koordiniranu i odgovornu odluku, cijela Europska nogometna zajednica duboko cijeni.

Želim zahvaliti FIFA-i i njenom predsjedniku Gianniju Infantinu, koji je naznačio da će napraviti sve što treba kako bi se novi kalendar ispoštovao. U svjetlu ove krize, nogomet je pokazao svoju najbolju stranu – otvorenost, solidarnost i toleranciju, kazao je Čeferin.