Čehovljev Višnjik u režiji Aleksandra Ogarjova premijerno u HNK Split

0
Foto: PR

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split 17. ožujka premijerno će izvesti Višnjik Antona Pavloviča Čehova u režiji Aleksandra Ogarjova. Uloge tumače Ksenija Prohaska, Nikša Arčanin, Ana Marija Veselčić, Anastasija Jankovska, Katarina Romac, Elvis Bošnjak, Mijo Jurišić, Filip Radoš, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Nenad Srdelić, Davor Pavić i Matko Elezović.

Višnjik je zadnja drama iz Čehovljeva opusa, napisana 1903. nedugo prije autorove smrti. Ruska plemkinja, grofica Ljubov Andrejevna Ranjevska, vraća se iz Pariza na obiteljsko imanje u ruskoj provinciji nakon bankrota i ljubavnog brodoloma. Imanje s nadaleko poznatim višnjikom prodaje se na dražbi, a nitko iz obitelji nema novca ni poslovne snalažljivosti da spasi svoje posjede… I premda Čehov piše Višnjik kao komediju, ona u sebi nosi i duboku tragiku likova jedne obitelji koja nestaje zajedno s višnjikom.

Ova je predstava već peta suradnja dramskog ansambla splitskog HNK i ruskog redatelja Aleksandra Ogarjova. Prvu vrlo uspješnu hrvatsku režiju Ogarjov je ostvario još 2007, postavivši u HNK Split Ionescovu Ćelavu pjevačicu, a iste godine iznimno je zapažena bila i njegova dramatizacija Puškinove novele Mećava u Gradskom kazalištu Gavella u Zagrebu. Dramatizacija romana Zločin i kazna F. M. Dostojevskoga 2009, bila je treća Ogarjovljeva režija u Hrvatskoj, ponovo za HNK Split, a već naredne 2010. u splitskom kazalištu Ogarjov postavlja i Shakespeareova Hamleta. Na prošlogodišnjem 63. Splitskom ljetu postavio je Shakespeareova Mletačkog trgovca u prirodnom ambijentu Oceanografskog instituta.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje stalna Ogarjovljeva suradnica Vera Martinova, koreograf je Lev Šapošnikov, glazbena suradnica Tetjana Borčagivska, snimatelj i montažer videa Rino Barbir, a oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.