Centri za ponovnu upotrebu otvorit će se do kraja godine

0

Mijenjaju se prioriteti u gospodarenju otpadom,ne samo u Europi , već i u Hrvatskoj, pa su tako Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller početkom tjedna najavili uspostavu centara za ponovnu upotrebu, a očekivanja su da bi ih nekoliko trebalo početi raditi do kraja ove godine.

To su zapravo centri u koje će građani donositi predmete, koji će, umjesto da se odbace, biti popravljani i uređivani, a sve kako bi se smanjio nastanak otpada.

U svrhu predstavljanja novog sustava , organizirane su regionalne konferencije , a danas se o smjernicama za uspostavu sustava ponovne upotrebe govorilo u Splitu:
Mi očekujemo da će jedinice lokalne uprave i samouprave dati na raspolaganje prostor udrugama, zadrugama ili komunalnim društvima. Druga su mogućnost da komunalna društva, udruge ili zadruge  već imaju neki svoj prostor koji mogu prilagoditi.
rekla nam je Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša. Važno je da se ne grade novi prostori, već iskoriste postojeći na području grada ili općine, a Fond će dati sredstva da se ti centri urede i opreme. Na raspolaganju im je 7 milijuna kuna:
Krenut ćemo sad u travnju prvo sa sufinanciranjem projekata ponovne upotrebe, to su već primjeri udruga koje rade takve slične projekte. U svibnju ide javni natječaj za uspostavu centara na kojem se za ta sredstav trebate natjecat. Naša je procjena da ćemo do kraja godine imati par centara u funkciji.

Na regionalnoj konferenciji u Splitu predstavljeni su i primjeri dobre prakse, jedan od njih je prva eko knjižnica igračaka u Hrvatskoj, koju je u Kninu otvorila eko udruga “Krka”. Inga Kukolj:
Novost je što smo u Kninu postavili spremnike na tri lokacije za prikupljanje dječjih igračaka, tako da roditelji mogu ostaviti igračke. Mi ih uzmemo, u suradnji s Čistoćom i Zelenilom očistimo i operemo, sortiramo i složimo i to ide u knjižnicu igračaka. Tim projektom čuvamo okoliš, odvaja se otpad, djeca imaju nove sadržaje,a roditelji štede na kupnji igračaka. Želimo da se ideja širi i dalje i uskoro će ista takva knjižnica biti otvorena i u Zagrebu.

Udruga i donira igračke, pa one na kraju završe u prave ruke, rekla nam je Inga, a svijetli primjer pruža i socijalna zadruga “Humana Nova” iz Čakovca. Njen upravitelj, Ivan Božić:
Sakupljamo tekstil, odjeću i obuću i onda procesima sortiranja, reciklaže i ponovne upotrebe zapošljavamo marginalizirane skupine ljudi, osobe s invaliditetom, teško zapošljive skupine i starije ljude. Postojimo 4 godine i do sada smo s uspjehom opstali na tržištu.

U Hrvatskoj je u tijeku revizija sustava gospodarenja otpadom u cilju kružnog gospodarstva, a uz odvojeno prikupljanje otpada i recikliranje , centri čine važan dio tog novog sustava.