Crnoja: ministar s najkraćim stažem u povijesti

0
Nakon ostavke na dužnost ministra branitelja, Mijo Crnoja postao je ministar s najkraćim stažem u hrvatskoj Vladi, gdje je radio svega šest dana.

 Među ministre s vrlo kratkim ministarskim stažem, od po dva tjedna, među ostalima su, Šime Đodan i Onesin Cvitan, a bilo je i onih koji su ministri bili samo po nekoliko mjeseci.
 Mijo Crnoja ostavku je dao u četvrtak nakon dva maratonska sastanka u Banskim dvorima gdje je tijekom srijede i četvrtka razgovarao s premijerom Tihomirom Oreškovićem, potpredsjednicima Vlade Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovim te im je dao na uvid svoju dokumentaciju, a konzultirani su i pravni stručnjaci.
 Crnoja je premijeru Tihomiru Oreškoviću podnio ostavku na svoju ministarsku dužnost jer, rekao je, ne želi biti uteg Vladi. Nakon višesatnog sastanka s premijerom i potpredsjednicima Vlade izjavio je ispred Banskih dvora da je njima i pravnim stručnjacima predočio dokumente te da su oni ocijenili kako nema nikakve krivice koje su mu mediji stavili na teret.

 Međutim, ja ne želim biti uteg ovoj Vladi, ne želim biti problem zbog čega hrvatska Vlada ne bi uspjela i hrvatska država krenula nabolje, i premijeru Oreškoviću dao sam ostavku, rekao je Crnoja, ali nije želio odgovarati na novianrka pitanja.

Crnojinu ostavku zatražila je saborska oporba, nakon medijskih napisa da je ministar prijavio lažno prebivalište i da je više puta prijavljivan zbog fizičkog nasilja, a postavilo se i pitanje korištenja namjenski dobivenog kredita za izgradnju obiteljske kuće.

Premijer Tihomir Orešković rekao je  da je prihvatio Crnojinu ostavku na dužnost ministra branitelja te je najavio da će se ime novog ministra znati idućih dana.

Zahvaljujem Crnoji kao branitelju koji se borio za Hrvatsku te svim braniteljima koji su nas oslobodili. Dat ću sve od sebe jer je meni to prebitno ministarstvo i uskoro ćemo naći novog čovjeka, rekao je premijer Orešković novinarima ispred Banskih dvora te je Crnoji poželio sve najbolje.  Orešković je istaknuo da je ministar Crnoja, kao branitelj, zavrijedio pažnju koju su mu dali ova dva dana te napomenuo da su u četvrtak zatražili i mišljenje od eksperata, koji su pregledali sve potrebne dokumente.

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdio je kako se protiv ministra branitelja Mije Crnoje vodila klasična haranga istaknuvši kako je dokazao da su sve bile laži i obmane.
 Svih ovih dana smo slušali, gledali i čitali teške optužbe na račun ministra branitelja Mije Crnoje i smatrali smo da tom problemu trebamo pristupiti vrlo ozbiljno. Sve smo proučili i zatražili mišljenje eksperata, a Crnoja je dokazao da su sve to bile laži i obmane. Klasična haranga koja nije bila potrebna, izjavio je Karamarko novinarima ispred Banskih dvora. Naglasio je da je Crnoja imao častan ratni put kao policajac-specijalac te dodao da puno zna o braniteljskim problemima i da se nije trebalo dopustiti to što se dogodilo. Crnoja je, kaže Karamarko, kao častan čovjek, dao ostavku, jer to više nije htio trpjeti. Karamarko je negirao da je to učinio zbog pritisaka iz Mosta niti zbog problema u HDZ-u.  Ponovno je demantirao kako je izjavio da će branitelji krenuti u rat ako ministar Crnoja bude smijenjen.
 SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin je, nakon ostavke Mije Crnoje na dužnost ministra branitelja, izjavio kako mu je drago što je Crnoja shvatio svoju pogrešku, ali i upozorio da je Vlada na odluku o ministru potrošila petinu dosadašnjeg mandata, zbog čega se, kaže, postavlja pitanje kako će odlučivati o teškim pitanjima s kojima će se suočavati.  Uvjeren je kako je Crnojin slučaj otkrio i da premijer Tihomir Orešković nema nikakvu kontrolu nad time tko mu ulazi u vladu i tko iz nje izlazi. (Hina)