“Daj svoj doprinos za bolji internet”

0
Foto: livescience.com

U Hrvatskoj i diljem svijeta i ove godine, obilježen je Dan sigurnijeg interneta, pod motom „Daj svoj doprinos za bolji internet“.

Dan sigurnijeg interneta, koji se obilježava uvijek drugog dana, drugog tjedna u mjesecu veljači, dobra je prigoda da se još jednom progovori o sigurnoj i odgovornoj uporabi interneta i mobilnih uređaja s posebnim naglaskom na zaštitu djece i mladih. Tim povodom Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti izdala je i brošuru “Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona”, koju je danas u Splitu predstavio ravnatelj HAKOM – a Mario Weber. “Najugroženija su skupina upravo djeca i maloljetnici. Iz tog razloga nužno je podići razinu svijesti i kod roditelja i kod učitelja. Današnja poruka nije da se ne koristi internet, upravo suprotno. Da internet, da modernim tehnologijama ali na siguran i odgovoran način” – istaknuo je Weber.

Pedeset posto stanovništa Hrvatske danas posjeduje Facebook račun, od kojeg veliki dio otpada na maloljetnike. Upravo je tak komunikaciji kanal, ukoliko se ne koristi na siguran način je najpodložniji različitim prijetnjama. Marin Stanić iz Carneta dao nam je nekoliko preporuka koje bi početnicima olakšale brigu oko internetske sigurnosti. “Najbitnija stvar je zaštita osobnih podataka. Primjerice na Facebooku možete otkriti sve o sebi. Netko tko želi ukrasti vaše podatke dovoljno je da napravi lažni profil i pošalje vam zahtjev za prijateljstvo. Potrebno je naučiti djecu da ne dodaju nepoznate osobe na svoj Facebook račun. To je kao da ste ga pustili u svoju kuću” – naglasio je Stanić.

Veliki problem javlja se ukoliko roditelji nemaju dovoljno znanja i vještina potrebnih za korištenje i zaštitu od zlouporaba na internetu. Stoga, osim edukacije djece i mladih od velike je važnosti i educiranje roditelja o osnovama rada računala i interneta, kako bi dijete uputili na njihovo pravilno korištenje. Hakeri su uvijek korak ispred, i to je detalj koji nam uvijek treba biti u podsvijesti, naglasio je Roland Lipošinović iz HAKOM – a. Tehnologije koje čuvaju naše računalo oslanjaju se na prepoznavanje virusa, a kriminalci stalno izmišljaju nove varijante i vijednostavno ne možete uhvatiti korak s njima. Oni imaju puno veće resurse, a mi nažalost stalno hvatamo taj korak za njima. Najveće prijetnje danas su takozvane ucjene. Zaključa vam se računalo i ako ne platite više vam ga nitko neće otključati” – upozorio je Lipošinović.

Najveća uloga je na roditeljima i odgojno obrazovnim ustanovama, a jedna od učinkovitijih zaštita od strane roditelja svakako je zajedničko posjećivanje internetskih stranica kako bi se roditelji upoznali sa sklonostima i navikama djeteta na internetu.