Dalić objavio popis kandidata za put u SAD

0
Foto: HNS

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je širi popis kandidata za prijateljske utakmice s Peruom u Miamiu 23. ožujka i Meksikom u Arlingtonu (Dallas) 27. ožujka. Nema novih imena, a među pozvanima je i kapetan Hajduka Zoran Nižić.

Pozvani su vratari Danijel Subašić, Lovre Kalinić i Dominik Livaković, braniči Domagoj Vida, Dejan Lovren, Vedran Ćorluka, Matej Mitrović, Zoran Nižić, Josip Pivarić, Ivan Strinić, Marin Leovac, Šime Vrsaljko i Tin Jedvaj, vezni igrači Milan Badelj, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Marko Rog, Mario Pašalić, Filip Bradarić i Luka Modrić, te napadači Ivan Perišić, Ante Rebić, Marko Pjaca, Andrej Kramarić, Mario Mandžukić, Ivan Santini, Duje Čop i Nikola Kalinić.

Ivica Olić i ja obilazili smo igrače, iako nismo stigli sve što smo željeli. Nastojali smo pogledati što više utakmica. Nažalost neki od njih ne igraju standardno u svojim klubovima. Ima još vremena, klubovi imaju još puno utakmica pa treneri kalkuliraju. Znam da se od nas očekuje prava forma u Rusiji i mislim da je možemo postići. Ključno mi je samo da ne bude ozljeda, da odemo u SAD u kompletnom sastavu, a imat ćemo lakši ritam i steći sliku što nas čeka u budućnosti. Htio sam suparnike sa SP-a i dat ću svima priliku da igraju, ali i iskoristiti tih sedam dana za komunikaciju, druženje i zbližavanje. Ne možemo očekivati vrhunsku igru, ali moramo pokazati na kakvom smo putu. Peru i Meksiko dat će nam pravu sliku. Rezultat nam nije u prvom planu, ali ne idemo izgubiti, najavio je Dalić. Prvo novinarsko pitanje upućeno izborniku odnosilo se na Luku Modrića protiv kojeg je podignuta optužnica zbog lažnog svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću.

Razgovarao sam s Lukom, ne mogu se miješati u te stvari. Naravno da me to brinem, ali poznavajući njegov karakter i profesionalnost mislim da će on to stoički podnijeti i da će biti pravi kada bude trebalo. Važnije mi je da se oporavi od ozljede i da igra. Sigurno će biti pravi, vjerujem u njega, ustvrdio je Dalić i dotakao se utakmica s Peruom i Meksikom.

Isprobat ćemo neke stvari: moramo pripremiti dva modela igre do Svjetskog prvenstva. Neću odustati od onih 4-2-3-1, kako smo igrali protiv Grčke, jer je to za nas najpovoljnije, ali moramo pripremiti i defenzivniji plan kakav će nam trebati protiv primjerice Argentine, možda čak i s tri stopera. Odluku ću donijeti kroz razgovor s igračima, dodao je Dalić koji je u reprezentaciju vratio Vedrana Ćorluku iako nakon ozljede još nije zaigrao za moskovsku Lokomotivu.

Ćorluka je spreman i ja ga trebam, suigrači ga trebaju. Hrvatska ga treba. Jedva se čeka ponovno uključiti, makar nije formi, ali jednog od lidera momčad treba čekati i dati mu šansu za povratak. Može nam biti od velike koristi. Vlašić nažalost nije u Evertonovom kadru i žao mi je kad mladi igrač ne igra, no u punoj formi on je zaslužio poziv u A-reprezentaciju. Naravno da u perspektivi računam na njega, očekujem da će se vratiti. Zasad je prepušten mladoj reprezentaciji. Sigurno ćemo posjetiti i Marka Livaju u AEK-u, ne može netko s deset postignutih golova biti izvan našeg interesa. Bilo je u planu da ga Ognjen Vukojević pogleda u Kijevu protiv Dinama, ali tamo nije igrao zbog kartona. Ovaj put nije ušao nitko novi u kadar, ali nastavi li Livaja ovako, bit će nam u fokusu, poručio je Dalić koji nije mogao izbjeći ni pitanje o Draženu Ladiću, kojeg HNS još nije potvrdio kao člana stručnog stožera.

Od prvog dana u HNS-u nastojim ne stvarati probleme, nego biti pozitivan. Želim dobru atmosferu jer bez toga nećemo napredovati niti ostvariti dobar rezultat. Rekao sam koje ljude želim uz sebe, u svom stožeru, i važno mi je kompletirati ga prije početka završnih priprema. Dvanaest izbornika prije mene je slagalo svoj stožer neovisno i slobodno, dvanaest izbornika nakon mene će to moći, pa ne vidim problem da i ja biram svoj stožer, zaključio je Dalić.