Dan državnosti obilježen u Splitu

0
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Zajedničkom svečanošću Grada Splita i Splitsko dalmatinske županije danas je u Vili Dalmaciji održan središnji događaj obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske kojim se podsjeća na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor prihvatio Deklaraciju o samostalnosti i suverenosti Hrvatske.

Čestitajući Dan državnosti RH gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je kazao: Danas želim istaknuti branitelje, te obitelji poginulih i nestalih branitelja kojima želim iskazati posebno poštovanje. Slaviti dan Dan državnosti ne može se svoditi na samo jedan dan. To je sukus vjekovnih težnji našeg naroda za slobodu, to je sukus brojnih žrtava, velikog političkog rada i ogromne političke volje koju je iskazao hrvatski narod na povijesnom referendumu. Međutim, domoljublje i Dan državnosti nisu samo jedan dan, to mora biti 365 dana u godini. Kada izađete iz ove prelijepe vile pitam vas hoćete li na ulicama grada osjetiti Dan državnosti? Hoćete li osjetiti ponos zbog današnjeg dana? Što smo napravili jutros, svatko od nas, da našu djecu, naše susjede podsjetimo na značaj današnjeg dana? Je li Dan državnosti postao forma i ono što smo htjeli 1991. godine? Odgovore ćete sami znati, u svojoj savjesti, u svojoj vlastitoj tišini“, kazao je gradonačelnik u svom govoru istaknuvši da „ Dan državnosti mora biti ona privrženost i ljubav koju smo osjećali 90-tih godina.

U danima pred nama konstituirat ćemo Gradsko vijeće. Grad Split je u svojoj povijesti uvijek bio prekretnica za društvene i političke događaje. Hoće li nas one male, sasvim sitne političke razlike spriječiti da Split krene naprijed? Hoćemo li biti domoljubi i Splitoljubi?, upitao je Krstulović Opara.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u svom se govoru prisjetio prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je na današnji dan prije 26 godina pozvao Europu i svijet da prihvate proglašenu samostalnost hrvatske države. Podsjetio je da je ostvarenje stoljetnog sna o slobodi Hrvata plaćeno krvlju i brojnim životima te da je na današnji dan, prije 26 godina, Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku kojom je Hrvatska proglašena suverenom i neovisnom državom, ali je i upozorio kako od tada do danas ne prestaju kontinuirani napadi na hrvatsku državnost. U svom se govoru posebno osvrnuo na državne simbole, zastavu i grb. Iako se davne 1848. neslužbeno već počele koristiti crveno-bijelo-plava trobojnica, službeno uvedena hrvatska trobojnica zapravo nije bila narodna zastava, već zastava bana Josipa Jelačića. Bila je sastavljena od crveno-bijele zastave Hrvatske i bijelo-plave zastave Slavonije, a u sredini se nalazio grb Hrvatske, Slavonije i Dalmacije s kraljevskom krunom. Takva je zastava po prvi put istaknuta u Zagrebu, 5. lipnja 1848., prilikom ustoličenja Josipa Jelačića za bana. Od tada Hrvati upotrebljavaju crveno-bijelo-plavu trobojnicu kao svoj narodni simbol. Pod trobojnicom se rađamo, a zbog nje smo nekada bili osuđivani i zatvarani, rekao je Boban te dodao kako ne smijemo zaboraviti da je u crvenoj boji zastave i grba utkana krv naših hrabrih branitelja i zato moramo učiti djecu i unuke da s ponosom i poštovanjem na ovakve dane istaknu svoju hrvatsku trobojnicu.