Dan japanske kulture u Splitu

0
Foto: PR

U Splitu se sprema mali dan japanske kulture koji zajednički organiziraju briig boutique hotel te JCEA, japansko hrvatsko društvo razmjene. U čarobni svijet japanske nematerijalne baštine oslikavanja kaligrafije, u kojoj je svako djelo unikat visoke vrijednosti, uvest će nas poznati japanski umjetnici, a osim radionica kaligrafije i origamija, sprema se posebna večera vrsnih japanskih specijaliteta uz jazz glazbeni nastup. Datum koji svakako treba upisati u svoje kalendare je 24. veljače, a za sudjelovanje se potrebno pravovremeno prijaviti.

Već na samom ulazu u hotel goste će dočekati izložba japanske Kakedziku tapiserije čiji dizajn potpisuje Baikei Uehira sa svojim suradnicima. Sve one koje zanima ova drevna vještina lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje, i koji žele provjeriti svoje vještine, moći će to učiniti na radionici kaligrafije koja je besplatna te je na rasporedu u 17.30 sati, a otvorena je za samo četrdeset polaznika.

Presavijeni je papir u drevnom Japanu imao posebno značenje u vjerskim obredima, kao i u ophođenju među ljudima. Origami – japansko umijeće savijanja papira – jednako je dio tradicije, kao i moderne znanosti i umjetnosti koja osvaja sve više poklonika širom svijeta, a 24. veljače su na rasporedu i jednosatne besplatne radionice pod vodstvom origami sanjara i umjetnika, predsjednice hrvatskog, a članice američkog i britanskog origami društva, Sanje Srbljinović Čuček. Radionice će se odvijati u okrugloj staklenoj dvorani u kongresnom dijelu hotela, u grupama od deset polaznika, u 10, 12, 16 i 18 sati. Kao i za ostale radionice potrebno se unaprijed prijaviti na e-mail adresu: info@briig-hotel.com ili na telefon 021 399 300.

Posebna večer japanske kulture u briigu završit će uz pravu rapsodiju okusa i mirisa ove drevne kulture i zemlje. Chef restorana Median Jerko Roso zajedno će s chefom Hrvojem Zirojevićem, koji je već dva puta uspješno u Japanu predstavljao hrvatsku kuhinju, prezentirat će japanske specijalitete pripremljene od pomno probranih domaćih i lokalnih namirnica u večeri od pet slijedova. Canelon od tune punjen gušćom jetrom, rižot u moru okupan u perovom uhu, mušulama, škampima i kamenicama te raža u juiceu od povrća samo su djelić onoga u čemu se odabrani gosti moći uživati. Mjesto je također potrebno rezervirati. Početak je predviđen u 19.30 sati.

Dan japanske kulture zaokružit će i prigodni glazbeni program. U Split stiže jazz glazbenica Minami Kayoko, koja je rođena u Osaki, a diplomirala je glazbenu školu Arrow Jazz Orchestra. Ova vrhunska glazbenica će nastupiti uz pratnju čuvenog splitsko-zadarskog jazz sastava Black coffee.