Dan neovisnosti Republike Hrvatske

0
Foto: pixabay.com

Dan je neovisnosti, kojim se obilježava 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ.

Sabor je tada utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Ta je saborska odluka donesena nakon što je prethodnog dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991.

Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu, gdje je i donesena Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ.

Hrvatski sabor danas, na Dan neovisnosti, otvorit će građanima svoja vrata od 11 do 17 sati. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković susrest će se s građanima u Sabornici u 13 sati, a prvi put građani će imati priliku vidjeti i ured predsjednika.

Jandroković je pozvao zastupnike da mu se pridruže na obilježavanju Dana neovisnosti u Saboru otvorenim razgovorom i razmjenom mišljenja s hrvatskim građanima koje zastupaju.

Na Dan otvorenih vrata pripremljen je poseban program obilaska zgrade Sabora uz stručno vodstvo. Građani će u zgradu moći ulaziti bez prethodne najave.