Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

0
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U Vukovaru je ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima.

Cijela zemlja prisjeća se najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991. godine, nakon 87 dana nadljudskog otpora, slomljena obrana Grada heroja koji su potom okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe te počinile brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Danas se u tom gradu očekuje više desetaka tisuća ljudi. Središnja komemorativna svečanost počet će u 10 sati u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”, nakon čega će se sudionici u Koloni sjećanja uputiti prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i upaliti svijeće. U Vukovar stiže predsjednik Milanović i premijer Plenković s 11 ministara.

Sinoć je u krugu vukovarske bolnice paljenjem svijeća i molitvom odana počast žrtvama velikosrpske agresije. Na molitvi je bio i ministar branitelja Tomo Medved.

Istoga dana kada je slomljena herojska obrana Vukovara, u Škabrnji je počinjen pokolj. Na današnji dan 1991. godine ubijena su 43 civila i 15 branitelja. Do oslobođenja u Oluji ’95. u Škabrnji je ubijeno 86 osoba. Sjećanje na žrtve počinje komemorativnim programom, nastavlja se Kolonom sjećanja do Spomen obilježja masovne grobnice, a završava polaganjem vijenaca pred središnji križ na mjesnom groblju sv. Luke. U Škabrnju dolazi potpredsjednik Vlade Oleg Butković i još troje ministara.

U Splitu je sinoć kraj spomenika ‘I u mom gradu Vukovar svijetli’ i duž Vukovarske ulice zapaljeno na tisuće svijeća.