I danas se gasilo na Biokovu, vatrogasci se nadaju kiši

0
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

I danas su vatrogasci uz pomoć zračnih snaga gasili požar na Biokovu, no tijekom noći ne ostaju na planini, već se na nju ponovno vraćaju ujutro.

Požar se i dalje širi, ali ne tolikim intenzitetom kao prije. Ne vidi se neki veći otvoreni plamen. Došao je do Svetoga Ilije i njegova vrha sa sjeverne i južne strane. Jutros smo vatrogasce uputili pješke i na sjeveru i sjeverozapadu su uradili što se može uraditi bez vode. Dobili smo poslijepodne podršku dva kanadera koja su radila do sumraka i dosta su pomogla, kazao je za Radio Dalmaciju vatrogasni zapovjednik Splitsko – dalmatinske županije Dražen Glavina.

Glavina se osvrnuo na kritike upućene preko Facebooka zašto se Biokovo ne gasi uz pomoć cisterni s vodom. Na Biokovu nema ceste za vozila, s njima se ne može doći. Jedino imamo uske pješačke staze, kazao je.

Dodao je da u subotu očekuju kišu za koju se nadaju da će im pomoći u gašenju požara. Nadamo se da će pasti dovoljno kiše da pogasi požar, kazao nam je Glavina.

Preko noći se ne mogu vatrogasci ostaviti na planini. To je jedna od najtežih planina u Hrvatskoj što se tiče prohodnosti i iznenađenja. Ljude ne možemo ostaviti u nesigurnosti. Požar se ne može gasiti bez zračnih snaga. Ne mislim samo na kanadere, već i na prijevoz vatrogaca i ‘krušaka’ s vodom. A vatrogasci na Biokovu za 8 minuta potroše jednu krušku. Stalan dotok vode je nemoguće osigurati, kazao je Glavina.