Dani Bacha u Splitu

0

Projekt „Dani J.S. Bacha“ je prva monografska manifestacija u Hrvatskoj posvećena stvaralaštvu skladatelja. Pokrenuli su ga 2012. godine profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu – Vesna Podrug i Wladimir Kossjanenko, te ga od tada organiziraju svake godine na dan rođenja kompozitora – 21.ožujka.

U narednim godinama broj sudionika se konstantno povećavao uz veliki interes publike. U suradnji s istaknutim hrvatskim i međunarodnim glazbenicima ostvareni su značajnei koncertni projekti kao na primjer integralne uzastopne izvedbe 6 Suita za Violončelo solo, 6 Sonata i Partita za Violinu solo, dvije knjige Dobro ugođenog klavira, brojne skladbe J.S. Bacha te Bachovih suvremenika. Održano je 27 koncerata i 5 predavanja u kojim su sudjelovali glazbenici svih generacija iz 12 zemalja. 2019. godine europsko udruženje festivala EFA dodijelilo je Danima Bacha priznanje ˝Remarkable Arts Festival of Europe 2019-2021˝.
Ovogodišnje jubilarno deseto izdanje festivala Glazbeno-umjetnička udruga ARTEMIS organizira uz suradnju s Glazbenim odjelom Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i Glazbenom školom ˝Josip Hatze˝ uz pokroviteljstvo Grada Splita. Deseti Dani Bacha započinju 18. ožujka koncertom učenika Glazbene škole Josipa Hatzea i studenata Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu koji će se održati u Dvorani Umjetničke akademije na Visokoj s početkom u 19.00. U subotu 19. ožujka u 11h će profesor Fabrizio Scalabrin (Conservatorio Pollini – Padova) i studenti klase Viole Umjetničke akademije održati koncert-matineju u dvorani na Visokoj. U ponedjeljak 21. ožujka, na dan rođenja J.S. Bacha u 18h u dvorani Glazbenog odjela Umjetničke akademije na Visokoj održat će se svečani koncert uz sudjelovanje profesora Olge Cinkoburove, Jadranke Garin, Vesne Podrug Kossjanenko, Zorana Velića, Marka Zupana, Ivane Kenk-Kalebić, Stele Ivanišević i gudačkog orkestra Umjetničke akademije pod ravnanjem Wladimira Kossjanenka.