Romić: Uskoro rezultati prvog natječaja Mjere 4

0
Foto: Facebook.com

Ministar poljoprivrede, Davor Romić, gostovao je danas u Naglasniku Radio Dalmacije. S Radom Županovićem razgovarao je o aktualnom stanju u poljoprivredi, problemima pristupanja fondovima ruralnog razdoblja i poticanju malih proizvođača.

RD: Tema poljoprivrede sve više se spominje u javnom prostoru kao ključ gospodarskog razvoja u Hrvatskoj i to prije svega zbog nedovoljno iskorištenih prirodnih potencijala, administrativnim barijera koje treba rušiti ali i velike financijske injekcije kroz europske fondove koji nam stoje na raspolaganju. Ministre kako bi ste u jednoj rečenici ocijenili stanje u hrvatskoj poljoprivredi danas.

Dolazim iz sustava, istina obrazovnog i znanstvenog, tako da mije stanje u poljoprivredi dobro poznato. Naša poljoprivredna proizvodnja definitivno zaslužuje puno bolji tretman. Možemo konstatirati da smo u lošim uvjetima, što za mene predstvalja jednu vrstu izazova. Svaka država koja nije definirala svoju proizvodnju hrane, nažalost nalazi se u problemima. Hrvatska je jedna od takvih. Jednostavno nismo konkurentni.“, istaknuo je ministar Romić.

RD: Što sa malim proizvođačima koji su u tom kontekstu zbog nemogućnosti plasmana vrhunske sirovine otkupljivačima primorani proizvoditi konačni proizvod, što generalno gledano i nije tako loše. Loše je međutim to što nisu konkurentni, i gotovo svi pokušaji plasmana takvog vrhunskog autohtonog proizvoda u startu završavaju neslavno. Navest ću Vam primjer primoštensko – rogozničkog vinogorja koji proizvodi vrhunski Babić, koji danas nažalost odumire, a realno ima enormno veliki potencijal, i prepoznat je i vani kao iznimno kvalitetan proizvod. Nekad je tu egzistirala vinarija koja je po relativno pristojnim cijenama otkupljivala vrhunsku sirovinu i proizvođačima osiguravala kakvu takvu egzistenciju. Danas je realnost sasvim drugačija, tim ljudima se više financijski ne isplati ulaganje i rad, iseljavaju se u velike urbane centre, rade za minimalne plaće, dok oni koji ostaju taj posao rade isključivo zbog ljubavi, tradicije ili običaja.

Od takvih proizvođača se očekuje da će proizvesti kvalitetnu sirovinu, koju će potom kvalitetni vinificirati i pronaći krajnjeg kupca. Država u tom posljednjem koraku itekako može intervenirati i to kroz interresorske suradnje. Na tu temu razgovarao sam i sa ministrom turizma s kojim sam se složio kako vrhunske izvorne autohtone proizvode treba plasirati i kroz velike holetske lance u turizmu“, naglasio je ministar Romić.

RD: Detektirali smo neke od problema u poljoprivredi, definirali kako ih se može riješiti, a jedno od sredstva za pozitivne pomake je svakako izdašna financijska omotnica koja nas čeka kroz Europski fond za ruralni razvoj. Riječ je o velikim novcima, no i u tom segmentu zapinje. Umiješali su se tu i neki veliki igrači što je izazvalo veliki revolt i nezadovoljstvo malih proizvođača;

Pravila igre možemo mijenjati tri puta u petogodišnjem razdoblju. Radimo detaljnu analizu u upravljačkom i provedbenog tijelu. Prvi rezultati govore mi kako smo neke stvari mogli bolje napraviti, a sve u cilju osnaživanja ruralnog područja. Mi smo sada imali i reviziju Europske komisije, istina za IPARD program, ali i za neke mjere ruralnog fonda, poput Mjere 4.1., koja će dati svoju ocjenu po tom pitanju. Mi kao predstavnici upravljačkog tijela, ministarstva poljoprivrede dužni smo provoditi kontrolu trošenja sredstava. Vjerujte mi taj novac će se pravično rasporediti, naglašavam, sukladno zakonima RH ali i pravilima EU.

RD: Natječaj za Mjeru 4.1. završen je prije nešto manje od godinu dana. Još niti jedna odluka nije potpisana, investicije čekaju, poljoprivrednici su nestrpljivi. Imate li kakvui poruku za njih?

Mogu im poručiti da čim se završi analiza, a to je uskoro, objavit ćemo kako ide prvi natečaj i kako će se provoditi“, istaknuo je Romić.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku.