Direktor FMFS-a za Radio Dalmaciju otkrio dio ovogodišnjeg programa festivala

0
Foto: PR

Dva su tjedna do početka 9.Festivala mediteranskog filma u Splitu, a cijeli ovogodišnji program bit će objavljen na konferenciji za medije u idući ponedjeljak .

No, direktor festivala Alen Munitić ipak je pristao za Radio Dalmaciju otkriti dio onoga što ljubitelje sedme umjetnosti čeka od 3. do 11. lipnja na splitskim Bačvicama:
Među dugometražnim filmovima, koji uvijek najviše interesiraju publiku imamo filmove velikih diva mediteranske kinematografije  Isabelle Huppert i Juliette Binoche. Prvi sa Juliette Binoche je bio na Veneciji gdje je i nagrađen, radi se o drami snimanoj na Siciliji, film se zove ”L’attesa” (”Iščekivanje”). Huper se pojavljuje u čak dva filma na FMFS-u , prvi je film “L’avenir” (“Things to come”) za kojeg je redateljica Mia Hansen Love osvojila srebrnog medvjeda za režiju na ovogodišnjem Berlinaleu. Jedna tipična francuska drama s elementima komedije. Drugi film su “Macadam  Stories” ili “Priče s asfalta”, neobična francuska humorna drama i topla ljudska priča.

Zahvaljujući velikom broju partnerstva s drugim domaćim i inozemnim filmskim festivalima, u kinoteci “Zlatna vrata” publika će moći vidjeti:
Hrvatsku premijera filma “The Show of Shows” koju organiziramo u suradnji s ROOM 100, programom cirkuske srijede. Film je prekrasan pregled svih cirkuskih predstava i takvog žanra, zapravo je mogao završiti u konkurenciji, samo što je s Islanda, pa eto nije. Dolazi ove godine i Zagreb film festival sa svojim projektom “Zagrebačke priče”, treći dio omnibusa kojeg producira Zagreb film festival gdje redatelji snimaju kratkometražne filmove na određenu temu. Ovaj put su tema praznici.

To je lijep primjer kako festivali mogu potaknuti domaću produkciju, pa o tome razmišljaju i na FMFS-u. Tu je i suradnja s “Kinom Mediteran”, pa će odgledani filmovi s festivala krenuti u prikazivanje diljem Dalmacije:
To su rumunjski dokumentarni film “Chuck Noris protiv komunizma”. Radnja dokumentarca prati ljude  koji su za vrijeme Ceauşescu-ova režima u Rumunjskoj radili sve što mogu da preko “željezne zavjese” dovedu  Hollywood-sku  produkciju. Ta priča nam je bila zanimljiva jer je dokaz šta sve ljudi rade iz  ljubavi prema filmu, slično  kao i mi u projektu “Kino Mediteran”. Drugi film je brazilski “Druga majka” , film koji smo odabrali da zatvori festival. Dobitnik je nagrade publike na Berlinu i odličan i simpatičan film.

Sve se radi da se na FMFS dovede film koji je ove godine dobio nagradu žirija  na Berlinaleu, talijanski dokumentarni film “Fuocoammare”, a na festival bi trebali stići brojni i poznati gosti.Ove godine festival ponovo ima međunarodni žiri, ali ostaje i nagrada publike.

Među brojnim novostima je i program “Škola u kinu” u suradnji s HAVC-om i riječkim ART kinom, ali o svemu tome više idući tjedan kada će se na web stranicama FMFS-a naći i kompletan program, a s danom objave programa počinje i on – line prodaja ulaznica .