Dječji vrtići počeli s radom

0

U splitskim dječjim vrtićima počela je nova pedagoška godina.

5 tisuća mališana prvim danom rujna pošlo je u gradske predškolske ustanove, a oko tisuću i tristo djece roditelji vode u privatne i vjerske dječje vrtiće.

Sve je spremno za početak nove pedagoške godine, dječji vrtići su preko ljeta “ušminkani” , a Grad je u jedan od njih – “Mandalina” u sastavu Ustanove dječjih vrtića “Marjan” uložio oko 360 tisuća kuna.

U objektu je smješteno oko 160 djece u 7 odgojnih skupina a ove pedagoške godine po prvi put kreće u jaslice 30-tak novoupisane djece.

Vrtić su povodom početka nove pedagoške godine posjetili splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i pročelnica Službe za obrazovanje i znanost, Ines Milina Ganza:
Kada bi svako dijete našlo mjesto u gradskom vrtiću, što bi bilo s vrtićima drugih osnivača. Grad sufinancira te vrtiće s 15 milijuna kuna, to su značajna sredstva koja se roditeljima možda  takvima  ne čine, jer je cijena u ovim vrtićima veća nego li u gradskom vrtiću.  Grad je pokušao iz godine u godinu s povećanjem sufinaciranja od 5 posto približiti se cijenama koje roditelji plaćaju u gradkom vrtiću.

Očito je da Splitu ipak nedostaje dječjih vrtića , no Grad je odustao od gradnje vrtića u sklopu POS-ovih stanova na Kili:
Ali je predvidio sredstva u proračunu za kupnju zemljišta. JOšp smo u razmišljanjima i traženjima jeftinije varijante za Grad, a to je pronalazak prostora u gradskom vlasništvu na Kili, Sirobuji ili Kamenu ,gdje bi nam troškovi bili niži.

Prepreka za efikasniju gradnju dječjih vrtića, pogotovo na istoku Grada, su zakonski pedagoški standardi koji su previsoko postavljeni, mišljenja je Baldasar:
Barem u velikim gradovima to je pretjerano, radi toga što morate kupiti zemljište i graditi samo dječji vrtić koji mora imati svoje parkiralište i igralište , a pored toga po djetetu “otpada” 33 ili 34 kvadrata.Preveliki novac uložen za relativno mali broj djece. Svi se tu slažemo da bismo u nekom drugačijem objektu smanjiti troškove barem za 30 posto.

Svake godine ostane određeni broj neupisane djece, ove godine, tvrdi Baldasar , manje nego prošle:
Sva su djeca zbrinuta, samo ono što su tražili roditelji tih 90-ak djece nije.Nadam se da ćemo to već dogodine smanjit, a onda izgradnjom dva nova vrtića dovesti to na nulu.

Zanimalo nas je može li grad Split izaći u susret roditeljima kojima radno vrijeme završava u 17 ili čak 18 sati? Državni pedagoški standard propisuje duljinu programa, rekla nam je Milina – Ganza , ali dječji vrtići mogu svoj rad prilagoditi potrebama roditelja, no jako je teško uskladiti jutarnji i poslijepodnevni rad u istom prostoru.