Djelatnici saniteta u štrajku

0

Dio vozača sanitetskog prijevoza za ponedjeljak je najavio početak štrajka, koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi im se izjednačile plaće na razini cijele države, jer se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

U štrajku će sudjelovati više od 400 vozača, te oko 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetu.  Štrajkom će biti obuhvaćeno osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja. Djelatnici saniteta štrajkat će u Karlovcu, Krapinsko-zagorskoj županiji, Slavonskom Brodu, Kninu, Vukovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Novalji, Šibeniku, Drnišu, Požegi i Novoj Gradiški.

U sedam županija – Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik i voditelj saniteta.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u nedjelju, uoči sutrašnjeg štrajka vozača saniteta, da podržava svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi.