Do kolovoza duplo više požara nego u cijeloj prošloj godini!

0
Foto: pixabay.com

U Hrvatskoj je do kraja srpnja opožareno više od 31 tisuće hektara površine u 5300 požara, a Hrvatska vatrogasna zajednica ističe da samo mali dio požara otvorenog prostora dođe u fokus medija jer većinu ugase u periodu od jednog ili dva sata.

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta (VOS) Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), u Hrvatskoj je do kraja srpnja ove godine opožareno 31.415 hektara površine u 5314 požara raslinja. Očekivano, najviše požara zabilježeno je u priobalnom području, njih 2987.

U cijeloj prošloj godini požara je bilo upola manje nego do kolovoza 2019., odnosno 2567. Kada se gledaju podaci za zadnjih sedam godina, najviše požara bilo je 2012. godine i to 7869 s 80.264 hektara opožarene površine. Ipak, najteža godina bila je 2017. s čak 102.593 hektara izgorene površine u 6988 požara. Najmanje požara bilo je 2014. godine – 1686, a te godine također je bilo i najmanje štete za biljni svijet.

Rezimirajući vatrogasne intervencije u zadnje tri godine zanimljivo je da je u prvom dijelu godine najviše požara zabilježeno u ožujku, čak 2357. Razlog je jednostavan – riječ je o požarima povezanim s poljoprivrednim radovima kada građani pale biljni otpad.

Vatrogasci ističu da samo mali dio požara otvorenog prostora dođe u fokus medija jer većinu požara ugase u periodu od jednog ili dva sata. Tako od dojave pa do potpunog gašenja požara raslinja, prosječno trajanje intervencija u 2019. iznosi jedan sat i 53 minute, za 2018. tri minute više, a za 2017. prosjek iznosi tri sata i 51 minutu.

Gašenje većih požara traje i nekoliko dana, a potpuna sanacija ponekad gotovo i mjesec, kao što je to bilo u slučaju velikih požara na Pelješcu 2015. godine.

Iako je u više od 80 posto slučajeva uzročnik požara čovjek, u dojavi uglavnom nema indikacija o počinitelju požara. Uzroci se obično utvrđuju nakon završetka intervencije.

Što se tiče zaštite od požara, Hrvatska vatrogasna zajednica ističe da zaštita počinje od pojedinca. Preporučuju da se ne koristi plamen na otvorenom, potrebno je poštovati zabranu paljenja vatre u ljetnim mjesecima te držati okućnice i poljoprivredne parcele čistima. Vanjska ložišta poput roštilja i logorske vatre nije dobro koristiti ako je vjetar jak, potrebno je držati ih pod nadzorom, što vrijedi i za kuhinje te ih i ugasiti nakon upotrebe.

HVZ savjetuje da se opušci ne bacaju u prirodu, kao ni smeće, a pogotovo staklene boce te također ne preporuča skladištenje zapaljivog materijala uz objekte. Također, potrebna je povećana pažnja kod izvođenja radova jer požari mogu nastati pri varenju, brušenju i korištenju zapaljivih materijala.

Ukoliko dođe do požara, nužno je nazvati vatrogasce na broj 193 ili 112, izbjeći udisanje dima, dišne organe zaštiti tkaninom natopljenom vodom, a potrebno je i ostati smiren. Vatrogasci posebno upozoravaju na požare u plovilima i kamp kućicama jer se brzo šire te je u tim situacijama važno što brže napustiti takav objekt.