Dobrović o Lećevici: Netaknuta priroda možda i nije najbolje mjesto za centar gospodarenja otpadom

0
Foto: CROPIX/Niksa Stipanicev

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović  u petak navečer u Šibeniku je rekao kako izgradnja centra za gospodarenje otpadom Lećevica na spašava situaciju na postojećem odlagalištu otpada na Karepovcu u Splitu, a da netaknuta priroda možda i nije najbolje mjesto za gradnju takvog centra.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar zaštite okoliša  Slaven Dobrović te ministar graditeljstva  Lovro Kuščević sastali su se u petak u Šibeniku sa šibenskim županom Goranom Paukom te splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom gdje su razgovarali o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Lećevica. Sastanak je organiziran na inicijativu premijera Andreja Plenkovića.

Ministar Dobrović je nakon sastanka kazao kako izgradnja centra u Lećevici, ne spašava situaciju na postojećem odlagalištu otpada Karepovac u Splitu te kako netaknuta priroda možda nije najbolje mjesto za gradnju takvog centra.

Premijer se upoznao s prijeporima koji postoje oko lokacije centra za gospodarenje u Lećevici i to je dobar pristup koji treba pozdraviti jer je bitno da se čuju svi argumenti, dobre i loše strane i da se to temeljito razmotri. Izgradnja centra u Lećevici ne spašava situaciju na Karepovcu i sanacija Karepovca definitivno mora ići pod hitno , na način kako je ministarstvo predložilo, a to je da se odvija u dvije faze. Kroz prvu fazu trebaju se osigurati kapaciteti potrebni do izgradnje centra koji će onda prihvatiti otpad. To nužno znači da se u tom vremenu mora razviti sustav odvojenog prikupljanja, sukladno novom planu gospodarenja otpadom« kazao je ministar Dobrović u Šibeniku.

Dodao je da ostaje otvoreno pitanje zoniranja mikrolokacije centra, budući ono nije provedeno sukladno uvjetima Pravilnikom o uvjetima za utvrđivanje zona sanitarne zaštite. Trebaju biti visoke podzemne vode da bi se ustanovila stvarna zona sanitarne zaštite. To je nužan preduvjet da bi se nastavilo s procedurom izgradnje centra u Lećevici, rekao je ministar Dobrović.

Kako je dodao, treba uvažiti prigovore iz Šibensko-kninske županije jer je neobična činjenica da su dva centra, Lećevica i Bikarac, geografski bliska, na udaljenosti manjoj od 30 kilometara.

U vezi s utjecajem odlagališta otpada u Lećevici na okoliš, posebno na podzemne vode, ministar je rekao da postoji, bojazan da u dosadašnjoj proceduri ti nalazi nisu u dovoljnoj mjeri uzeti u obzir. Moje mišljenje je da u Hrvatskoj moramo brinuti gdje i kako smjestiti takve uređaje. Možda netaknuta priroda, područje gdje možemo proizvoditi zdravu hranu koju su europski susjedi spremni platiti po visokoj cijeni nije najbolja pozicija, budući će se greške u ovoj fazi plaćati dugi niz godina, rekao je Dobrović.