Dobrović tvrdi da ne blokira izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici

0
Foto: www.mzoip.hr

Ministra zaštite Slavena Dobrovića  sudjelovao je u radu konferencije “100 posto obnovljiva Hrvatska” u Splitu.

S konferencije je poručio kako svi moramo postati svjesni nužnosti promjena, jer svijet i društvo konzumiraju prirodu dvostruko većom brzinom nego to ona može podnijeti. Gospodarenje otpadom je niša koja omogućuje povećanje stupnja održivosti društva i moramo iz jednosmjernog sustava uzmi, konzumiraj, potroši i baci moramo ići prema društvu gdje se predmeti i materija nakon upotrebe vraćaju.

“Vruća tema” ovih dana je gospodarenje otpadom i Nacionalni Plan koji se nalazi u javnoj raspravi. ovom prilikom Ministar je ponovio kako on nedostaje već dvije godine, a bez njega nema povlačenja europskih sredstava. Ti novci se neće trošiti samo za Centre za gospodarenje otpadom, već i za sustave koji potiču recikliranje, rekao je , te  odbacio primjedbe kako je javna rasprava prekratka za ozbiljnije analiziranje i propitivanje budući je Plan već bio u raspravi prošle jeseni.

Odbacio je i tvrdnje čelnika Splitsko-dalmatinske  županije da blokira izgradnju Centra u Lećevici:
Ne blokiram , dakle Centar se kao i svi ostali centri mora prilagoditi novom sustavu. Nije dopušteno da sve aktivnosti u gospodarenju otpadom isključivo postoje u segmentu izgradnje centara, već iste ili snažije aktivnosti moraju biti  u aspektu podizanja sustava odvojenog prikupljanja i recikliranja, odnosno sortirnica.

Ministar se danas sastao s županom Zlatkom Ževrnjom i misli da postoji zajednički put naprijed, dok  župan Ževrnja tvrdi kako zadnja suglasnost za Centar stoji u ministarstvu već četiri mjeseca:
Postoji nekoliko ozbiljnih razloga, pored prijetnje penalizacije Hrvatske ukoliko se do 2018.godine ne saniraju i zatvore postojeća odlagališta otpada , da idemo dalje s ovim projektom. Stekao sam dojam da ministar nije bio dovoljno upoznat s našim projektom, s tim da se u Centru zbrinjava negdje oko 50 posto ukupnog otpada proizvedenog na području županije tijekom godine, a preostalih 50 posto predviđeno je da se obradi kroz primarnu selekciju naših općina i gradova. To je jedan od zajedničkih ciljeva i županije i ministarstva.

Župan je opovrgnuo i da će cijena odvoza i odlaganja komunalnog otpada zbog izgradnje Centra drastično rasti, već će umjesto prosječne cijene u iznosu od oko 35 kuna “skočiti” samo 24 posto – na ukupno  47 kuna.