Doček Nove 2019. u znaku jake bure, DHMZ izdao upozorenja

0

Staru godinu ispratit ćemo sutra uz uglavnom suho i vedro vrijeme ali očekuje se jaka bura koja bi mogla povećati osjet hladnoće  građanima koji će Novu 2019. dočekati na otvorenom.

Zbog jakog vjetra Državni hidrometeorološki zavod je putem Meteoalarma za Silvestrovo izdao upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku. Duž cijelog Jadrana, na snazi su narančasta upozorenja, koja se izdaju kada su vremenski uvjeti ‘opasni’. Meteorolozi najavljuju da će puhati bura, koja će prema kraju dana i dočeku Nove godine biti u jačanju, a dosezat će brzinu do 90 kilometara na sat.

U Podvelebitskom području za Silvestrovo je oglašeno crveno upozorenje, koje se objavljuje zbog ‘izuzetno opasnih’ vremenskih uvjeta. Ondje se očekuju udari bure do 130 kilometara na sat. Meteorolozi savjetuju građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Očekuju se problemi u pomorskom i cestovnom prometu.

Tijekom novogodišnje noći temperatura će se na Jadranu kretati  od pet do šest stupnjeva Celzijevih. Međutim, dojam hladnoće pojačavat će jaka i olujna bura.

Na Staru godinu, najniža jutarnja temperatura na Jadranu kretat će se između 3 i 8, a dnevna   između 9 i 12 °C

Prvi dan Nove godine obilježit će sunčano i stabilno vrijeme.  Vjetar će  oslabjeti, a najviša temperatrura bit će oko 10-ak stupnjeva.