Don Petar Palić imenovan hvarskim biskupom

0
Foto: http://www.dubrovacka-biskupija.hr/

Papa Franjo imenovao je dr. don Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije na službi generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije, biskupom Hvarske biskupije.

Imenovanje je objavljeno danas, 9. veljače, u Vatikanu, Zagrebu, Hvaru i Dubrovniku. Mons. Petar Palić na ovu službu dolazi nakon što je mons. Slobodan Štambuk, dosadašnji hvarski biskup, navršio kanonsku dob za umirovljenje te je prema kanonu 401 Zakonika kanonskog prava podnio ostavku koju je Sveti Otac prihvatio. Don Petar Palić podrijetlom je iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu.

Rođen je 3. srpnja 1972. godine u obitelji pok. Antona i Zore r. Gucić u Prištini, tadašnjoj Skopsko-prizrenskoj biskupiji. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te od 1990. do 1995. godine Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, na kojem je postigao doktorat iz teologije 2009. godine. Govori njemački i talijanski jezik, a služi se engleskim, ruskim i makedonskim jezikom.