DORH analizira presudu Šešelju

0
Foto: Screenshot / YouTube N1

Državno odvjetništvo izvijestilo je da će analizirati presudu kojom je Haaški sud Vojislava Šešelja oslobodio odgovornosti za ratni zločin, nakon čega će odlučiti hoće li protiv njega u Hrvatskoj pokrenuti postupak.

Na novinarske upite vezane za tu nepravomoćnu presudu DORH je odgovoro da je u Hrvatskoj 2002. podignuta optužnica protiv desetorice okrivljenika, uključujući i Šešelja, zbog ratnog zločina protiv civila, ali je postupak protiv Šešelja u Hrvatskoj prekinut pošto ga je, zbog istog nedjela, optužio i Haaški sud koji na temelju propisa, uključujući i Ustavni zakon, ima primat u vođenju postupka.

S obzirom na to da je optužnica Tužiteljstva Međunarodnoga kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju nekoliko puta mijenjana, Državno odvjetništvo će izvršiti analizu nepravomoćne presude radi usporedbe inkriminacije u toj presudi i zločina za koje se okrivljenog Šešelja tereti u Hrvatskoj, a radi eventualnog daljnjeg postupanja, izvijestio je DORH.

Šešelj je optužen u Hrvatskoj nakon istrage koju je protiv njega i ostalih optuženika na zahtjev Državnog odvjetništva pokrenuo u siječnju 1995. Županijski sud u Osijeku. Tada je sud naredio da se protiv svih okrivljenika izda tjeralica. (Hina)