DORH: Mladići u Splitu ugurali djevojčicu u lift i silovali je na vrhu zgrade, određen im je pritvor

0
Foto: zadarska-policija.gov.hr

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo,  na temelju kaznene prijave Policijske uprave splitsko-dalmatinske, donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice mlađih punoljetnika (obojica su rođeni 2002.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz članka 158. stavak 1. i 5. i iz članka 158. stavak 2. i 6. Kaznenog zakona i kazneno djelo protupravno oduzimanje slobode iz članka 136. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona. (24. 5. 2021.)

“Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 19. svibnja 2021. oko 18,50 sati u jednom parku u Splitu, prišli djetetu (2005.) i pozvali je da pođe s njima na krov obližnje zgrade, a kada je ona to odbila, naguravanjem su ju i uz prijetnje ugurali u lift i odvezli do vrha zgrade”, stoji u priopćenju DORH-a.

“Postoji osnovana sumnja da je drugookrivljenik onemogućio žrtvi da napusti mjesto događaja te da su joj obojica prijetili i protivno njezinoj volji nad njom počinili bludne radnje. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik protivno volji žrtve počinio kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina.”

“Nakon provedene dokazne radnje prvog ispitivanja okrivljenika, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu podnio je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog da se protiv okrivljenika mlađih punoljetnika odredi istražni zatvor zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenici boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na žrtvu i na svjedoke, te na taj način onemogućiti nesmetano vođenje ovog kaznenog postupka, ali i opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu djelomično je prihvatio naprijed navedeni prijedlog i protiv okrivljenika mlađih punoljetnika odredio istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da će boravkom na slobodi utjecati na žrtvu dijete i svjedoke u trajanju od mjesec dana.”