Dr. Ante Pribudić: ‘40% djece kod nas još uvijek ne pere redovito zube’

0
Foto: Pixabay

Jednom smo naišli na podatak da prosječni Hrvat pere zube svako pet dana, a da naša djeca imaju najgore zube u Europi. Jedini lošiji od nas u EU su Bugari.

Da peru svako pet dana, ne znam odakle taj podatak. Ono što je činjenica i ono što istraživanja pokazuju je da oko 40% djece kod nas još uvijek ne pere redovito zube. Pod redovito mislim na dva puta svakodnevno, kazao je za Radio Dalmaciju dr. Ante Pribudić, koordinator Nacionalnog programa za prevenciju i zaštitu oralnog zdravlja za Splitsko dalmatinsku županiju.

Stanje nije dobro, a poboljšanje počinje od podizanja svijesti o važnosti oralnog zdravlja.

To i jest smisao ovog novog, nacionalnog programa, da nema općeg zdravlja bez dobrog oralnog zdravlja. Sreća je da se većina oralnih bolesti može vrlo uspješno sanirati, a najvažnija, od svih preventivnih mjera je redovito pranje i četkanje, najmanje dva puta na dan, ujutro i navečer. Druga važna stvar je redoviti odlazak na kontrolne preglede u stomatološku ordinaciju, najmanje dva puta godišnje, kaže dr. Pribudić.

Program će obuhvaćati predškolsko školski uzrast organiziranim sistematskim pregledima, a i šestaši će dobiti ispunjeni status obrazac i ocijenjeno stanje u usnoj šupljini:

Naravno, prilikom samog sistematskog pregleda dobit će upute o održavanju oralnog zdravlja, o važnosti i načinu održavanja oralne higijene. Ukoliko postoji potreba za sanacijom dobit će u roku od 30 dana zakazan termin za početak sanacije, pojasnio je dr. Ante Pribudić.

Odlično zvuči! Osobito ovaj dio s uputama i brzim naručivanjem! A za to vrijeme podsjećamo važno je prati zube dvaput dnevno, ujutro i navečer.