Dr. Capak potvrdio za RD: 36 štićenika splitskog Doma pozitivno na COVID-19

0

36 štićenika Doma za stare i nemoćne osobe u Splitu zaraženo je koronavirusom, potvrdio je za Radio Dalmaciju ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr Krunoslav Capak.

Nakon što je u prvom krugu testiranja potvrđeno 10 slučajeva zaraze, danas je stigao pozitivan nalaz za njih još 26.

“Vrlo vjerojatno je da je s nekim od djelatnika virus ušao u Dom jer imamo osam zaraženih djelatnika u prvoj smjeni koja je završila u nedjelju. Radi se o vrlo teško pokretnim i nepokretnim bolesnicima, vrlo je vjerojatno da je virus ušao s nekim od djelatnika. Izvid je pokazao da je cijelo događanje s temperaturom kod štićenika na tom katu počelo puno prije nego što se to saznalo, ali otkad su epidemiolozi ušli u Dom 6. travnja identificirano je 19 ljudi s temperaturom. Oni su testirani i danas imamo rezultate tog testa, 36 je ukupno pozitivnih – 10 od jučer i još 26 danas. Danas znamo i za 8 pozitivnih djelatnika iz tog doma”, kazao je Capak.

Dodao je da postoje sumnje da je u još nekoliko domova za starije ušao virus i to u SIsku, Pločama, Vinkovicima, dok je pozitivan jedan slučaj u Koprivnici.

I dok se u Splitu utvrđuje čija je odgovornost za situaciju u Domu u Vukovarskoj, od 318 štićenika tog doma za sada je pozitivno 36.