Drage žene, sretan vam vaš dan

0

Danas je 8. ožujka, Međunarodni dan žena. Osim što se slave društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena, što je samim temeljima obilježavanja ovoga dana, upozorava se na ženin položaj u društvu i ravnopravnost, bolje rečeno odsutnosti ravnopravnosti. U Hrvatskoj će se današnji dan obilježiti Noćnim marševima za prava žena.

Prvi službeni međunarodni dan žena obilježen je 1911. godine u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i Danskoj. Prvoj proslavi prethodila je 1910. Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu, u sklopu Svjetskog kongresa socijalista. Na konferenciji je na prijedlog poznate njemačke socijalistice i teoretičarke Clare Zetkin izglasano obilježavanje dana na koji bi se slavila društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena. No, Socijalistička partija Sjedinjenih Država još je 1909. obilježila prvi Dan žena i to 28. veljače kako bi se obilježio štrajk radnica u tvornicama odjeće zbog loših uvjeta rada. Naime, u požaru u tvornici Triangle Shirtwaist  u New Yorku, u kojem je poginulo više od 140 žena. Ulicama New Yorka marširalo je petnaestak tisuća žena koje su zahtijevale ostvarenje društvenih i političkih prava.

U sklopu Međunarodne godine žene 1975. skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 8. ožujka, kao datum obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Europska je unija među među najsigurnijim i najravnopravnijim područjima na svijetu za djevojčice i žene, objavila je Euroska komisija u povodu Dana žena. Unatoč tome, i u Europi su žene suočene s mnogim izazovima i nejednakostima u svakodnevnom životu. Među njima su prijetnje, zlostavljanje, nasilje ali i niže plaće, manji broj radnih mjesta i slabija mogućnost napredovanja u karijeri.

Dodajmo kako u u Hrvatskoj ima više žena nego muškaraca. Obrazovanije su, gotovo ih 60 posto ima visoku stručnu spremu. Ima ih više i među doktorima znanosti. No, ima ih više i među nezaposlenima.

Pred ženama je još, čini se, duga borba. 50 posto radno sposobnih žena je zaposleno u usporedbi sa 77 posto muškaraca. Na svjetskoj razini djevojke do 18. godine dobiju prosječno 4.4 godine obrazovanja manje od dječaka. Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana žena je #BeBoldForChange. Cilj poruke je potaći na aktivniji i hrabriji pristup postizanju rodne jednakosti.