Dramatično povećanje broja oboljelih od raka, tražit će se poskupljenje alkohola, duhana, slatkiša i masne hrane

0
Foto: Pixabay

U Kliničkom bolničkom centru Split u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Splitu predstavljena je nacionalna javnozdravstvena kampanja «Mi možemo. Ja mogu.“ kojom se Hrvatska pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka.

Poruka kampanje «Mi možemo. Ja mogu.» temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka. Kampanjom se želi podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. To je poziv svima da se uključe jer svaka aktivnost se računa i svi možemo nešto učiniti.

Na predstavljanju kampanje istaknuta je potreba donošenja i implementacija sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na godinu u našoj zemlji od raka oboli 21.434 osoba, a umre ih 13.939, to jest svaki dan od raka umre 38 osoba. U preživljenju od raka zaostajemo za razvijenim europskim zemljama, a posebno zabrinjava još uvijek prisutan porast smrtnosti od raka.

Predstojnik Klinike za onkologiju i radio terapiju prof. Eduard Vrdoljak naglasio je  kako je potrebno  uvesti multidisciplinarnost kao zakonsku obvezu u svim ustanovama koje se bave liječenjem onkoloških bolesnika. Istaknuo je da je izrada Nacionalnog plana prioritet  Hrvatskog onkološkog društva koje je za tu namjenu skupilo 2,5 milijuna kuna.

Zbog izrazitog povećanja novooboljelih od raka, tražit će se  znatno povećanja cijena duhanskih proizvoda, alkoholnih pića, slatkih napitaka, slatkiša i masne hrane.