Dubrovačko Gradsko vijeće naredilo da se vrate sve životinje koje su premještene iz azila

0
Foto: HINA/ Nikša MILETIĆ/ ik

Dubrovačko Gradsko vijeće prihvatilo je na sjednici u ponedjeljak zaključak kojim obvezuje gradonačelnika Andru Vlahušića i komunalnu tvrtku Sanitat da žurno o trošku grada poduzmu sve da se vrate psi koji su prošle noći odvedeni iz azila na Žarkovici na brdu Srđu.

Naime, iako je bilo predviđeno za ponedjeljak u osam ujutro, zbog čega je Društvo za zaštitu životinja iz Dubrovnika pozvalo sugrađane na prosvjed, uz policijsku intervenciju više od 70 pasa premješteno je iz azila tijekom noći. Zbog toga se jutros održao prosvjed ispred obiteljske kuće gradonačelnika Vlahušića, koji je nastavljen poslijepodne uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o azilu. Na prijedlog liste “Srđ je Grad”, na dnevnom redu bio je i zaključak o daljnjem postupanju grada Dubrovnika i tvrtke Sanitat Dubrovnik u vezi sa zbrinjavanjem životnja sa Žarkovice, u kojemu među ostalim stoji da se svi psi vrate, da se izgradi azil s kapacitetom za više od 300 životinja, da se prekinu svi postupci u vezi s njihovim premještanjem, a zatražena su i izvješća o svim sklopljenim ugovorima sa skloništima u koje su životinje odvedene prošle noći.
Volonteri Društva za zaštitu životinja tvrdili su jutros kako će psi koji su odvedeni biti eutanazirani jer su odvedeni u tzv. “kill skloništa”, što je gradonačelnik Vlahušić na sjednici Gradskog vijeća opovrgnuo. Rekao je kako se radilo isključivo po zakonu.
Nije prvi put da sam izložen agresiji, i ja i moja obitelj. Od pet ujutro desetci ljudi su došli ispod prozora moje kćeri. Veterinarska inspekcija je donijela odluku da se dio životinja premjesti u tzv. “no kill skloništa’, rekao je Vlahušić i dodao kako se ne boji izaći pred prosvjednike koji su tijekom rasprave o toj točki pred Gradskim vijećem tražili njegovu ostavku. Skloništa su se obvezala kako neće eutanizirati životinje nakon 60 dana, nego ih udomiti i o tome obavijestiti Sanitat, rekao je Vlahušić te dodao kako mu Gradsko vijeće ne može naložiti nikakvim zaključkom da postupi protivno zakonu.

Predsjednik dubrovačkoga Gradskog vijeća Mato Franković osudio je uoči sjednice Gradskog vijeća ponašanje grada i tvrtke Sanitat, ali i skupinu koja se okupila ispred kuće dubrovačkoga gradonačelnika Vlahušića tražeći njegovu ostavku. Apsolutno osuđujem ponašanje grada Dubrovnika i tvrtke Sanitat da u nedolično doba noći, kao da kradu, kao da uzimaju ne znam što, upadaju na Žarkovicu i otimaju životinje. Takvo što se ne radi. Gradonačelnik još jedanput pokazuje da ne razumije ovaj grad i da se ne zna ponašati u ovom gradu. Ako je imao sve potrebne dokumente, mogao je doći u osam ujutro i uzeti životinje. Vjerujem da mu nitko to ne bi zabranio, ali u dva sata ujutro, kao drumski razbojnik, otimati životinje – to apsolutno osuđujem. S druge strane, osudio bih i skupinu koja se okupila ispred gradonačelnikove kuće, rekao je uoči sjednice Franković, koji smatra da je jutrašnjim okupljanjem povrijeđeno pravo na život, obitelj i dom. Istaknuo je kako ima drugih načina na koje se to može riješiti. Franković je ocijenio da se Vlahušić očito boji sugrađana pa se koristi i policijskim snagama kako bi sigurno prošetao gradom.

Franković je rekao i da je sve počelo zato što Dubrovnik nema odgovarajući azil za životinje. Zaboravljamo da je gradonačelnik prije sedam godina jasno izrekao da će izgraditi azil, a i danas je to još mrtvo slovo na papiru. Nije želio komentirati tvrdnje volontera i prosvjednika da iza svega stoji gradnja golfskog igrališta, dodao je.

Inače, Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede u lipnju je donijela rješenje u kojem je ustvrdila kako dubrovački azil na Žarkovici na brdu Srđu ne udovoljava zakonskim uvjetima, zbog čega životinje treba premjestiti u neki drugi azil. Grad Dubrovnik je u međuvremenu pokrenuo proceduru izgradnje novog azila, ali i premještanje životinje, a kapacitet novog azila neće biti dovoljan za više od 300 pasa i mačaka, koliko ih je, tvrdi to društvo, trenutačno na Srđu. (Hina)