Dubrovnik: Bolnica bogatija za još četiri respiratora

0

Temeljem Ugovora Vlade RH i tvrtke GE Medical Systems Information Technologies GmbH, Opća bolnica Dubrovnik dobila je četiri nova uređaja za mehaničku ventilaciju pacijenata, od strane jednog od svjetski najpoznatijih proizvođača medicinske opreme, tvrtke GE HealthCare.

Uređaji su namijenjeni za ventilaciju pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do odraslih, a mogu ventilirati pacijente invazivno i na neinvazivni način, putem maske, što je našoj bolnici hvalevrijedna pomoć u zbrinjavanju pacijenata zaraženih Covid-19 virusom.

Radi se o ventilatorima nove generacije koji imaju mogućnosti koje do sada nisu bile na raspolaganju u postojećim uređajima. Tako na primjer, novi uređaji u sebi imaju implementirane alate za pružanje potpore donošenju kliničkih odluka o određivanju parametara ventilacije. Na taj način uređaji pomažu liječnicima da prilagode modus i parametre ventilacije u potpunosti kliničkoj slici pacijenta, te mehaničku ventilaciju maksimalno moguće skrate. Isto tako, po prvi puta uz upotrebu ovih uređaja, moguće je mjeriti kalorijsku potrošnju pacijenata, što osigurava kvalitetniju nutricionističku potporu pacijentima te njihov brži oporavak.