Dubrovnik: otvorena 1044. festa sv. Vlaha

0

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u čast sv. Vlaha, u Dubrovniku je u utorak, na Kandeloru, pred obnovljenom crkvom dubrovačkog Parca otvorena 1044. festa zaštitnika toga grada.

 Nakon čitanja Lausa, tradicionalnog teksta kojim počinje otvorenje Feste, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravio je ovogodišnje festanjule – svjetovne domaćine, kapetana Zvonimira Cetinića i obrtnika Antu Pavlovića, ističući kako je Festa sv. Vlaha zaista posebna.

Po 1044. put nam je stigao ‘Dan ki dohodi nami jednom na godište’ u osobito svečarskom ozračju 1700. obljetnice mučeničke smrti našeg Parca te 600. obljetnice od dubrovačkog zakona o zabrani trgovanja ljudima, pionirskom pothvatu dubrovačkih parlamentaraca koji su, nadahnuti kršćanskom vjerom, početkom 15. stoljeća izrazili svoj odnos prema trgovini robljem i istaknuli da je ona sramotna, opaka, nečovječna i protiv svake ljudskosti, dodajući pritom humanističkim razlozima i one državničke, ekonomske i političke, rekao je dubrovački biskup te dodao kako je spoj tih dviju obljetnica najbolji primjer kako živi kršćanska vjera, koja je u Dubrovniku i županiji crpljena iz svetačkog primjera i moćne zaštite sv. Vlaha.

Papin izaslanik, vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić rekao je da je na današnjim vjernicima, koji u Festi i molitvi na zagovor upravljaju svoj pogled na primjer sv. Vlaha, velika odgovornost da mijenjaju najprije sebe, a onda mentalitet isključivosti te kako svatko mora imati jednako dostojanstven život.

 Slaviti događaj koji pripada povijesti zapravo znači prisjećati se okolnosti i osoba povezanih s tim događajem te preispitati njegovo značenje i važnost za današnje vrijeme. Prisjećajući se, pak, znači gledati unaprijed, s ponovljenom vjerom i nadom, istaknuo je kardinal Puljić.

Inače, na 1044. festu stigli su mnogi biskupi i ostali crkveni dužnosnici, a zbog velike obljetnice, crkva sv. Vlaha bila je zatvorena od 2. studenoga 2014. do 30. siječnja 2016. jer se obnavljala njezina unutrašnjost. Obnova je počela još 2009. godine s pročeljem, a stajala je ukupno više od 14 milijuna kuna. (Hina)