U Dugopolju niče Centar za posjetitelje

0
Foto: Facebook

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban predstavio je tri projekta iz područja turizma za koje se očekuje višemilijunski iznos kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova.

Nositelj i inicijator projekta je Splitsko-dalmatinska županija, vrijednost projekta u stručnom, turističkom smislu već prati i prepoznaje Ministarstvo turizma koje je omogućilo maksimalna inicijalna sredstva u nekoliko nacionalnih natječaja, što je i osiguralo da se na vrijeme krene sa zahtjevnim radovima na izgradnji Centra za posjetitelje u Dugopolju.

Konkretno, projektom se realiziraju zgrada i stalni postav Centra za posjetitelje koji usmjerava turiste na različite lokalitete prirodne baštine u SDŽ, preko multimedije, aplikacija, te kroz više edukativnih staza i škola u prirodi osmišljenih u suradnji sa velikim brojem partnera i suradnika.

Ukupna vrijednost projekta je 34.548.821,61 kn od čega je zatražen maksimalan iznos sufinanciranja 20 000 000 kn, iz EFRR-a, dio sredstava je ranije osiguran putem nacionalnih natječaja Ministarstva turizma.

Partneri na projektu su bili vrijedne jedinice lokalne samouprave koje su iskazale veliki entuzijazam i interes za suradnju na projektu – Grad Kaštela, Grad Split, Općina Dugopolje njihove TZ, Turistička zajednica Grada Kaštela i Turistička zajednica Grada Splita, Turistička zajednica Općine Dugopolje. Obavezni partner za ovaj poziv – Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ. Svi partneri sudjeluju i u sufinanciranju projekta, ovisno o svojim aktivnostima.

U osmišljavanje projekta su već uključeni iznimno vrijedni suradnici poput Osnovne škole Žrnovnica, te se u njegovu realizaciju planira uključiti još širi spektar svih zainteresiranih suradnika, koji će iskustvom i poznavanjem prostora i lokalnih prirodnih vrijednosti doprinijeti provedbi projekta kao i njegovoj održivosti nakon završetka provdbe.

Drugi vijedan projekt u kojemu je također Županija sudjelovala kao partner, a koji je sadašnji župan pokrenuo još kao gradonačelnik Solina, “Jadro – izvor života”, vrijedan 24 milijuna kuna.

Očekujemo realizaciju još jednog vrijednog projekta koji se odnosi na otok Biševo u kojemu je Županija sudjelovala kao partner općini Komiža.