Epidemiolozi provjeravaju ima li nekontroliranog širenja koronavurusa na Murteru

0
Foto: pixabay.com

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije odgovorio je načelniku Murtera Toniju Turčinovu na upit u vezi ukidanja karantene. Odgovor Stožer aprenosimo u cijelosti:

Temeljem zaključka epidemiologa da na Murteru postoji lokalna transmisija bolesti COVID-19, a uz suglasnost Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, naselja Murter i Betina su stavljeni pod mjere karantene 25. ožujka ove godine. Od početka epidemiološke obrade na Murteru bilo je 28 oboljelih, 162 osobe su pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije u trajanju 14 dana, od kojih je trenutno 12 aktivnih pod mjerama zdravstvenog nadzora. Na dan 15. travnja na Murteru imamo 1 novooboljelu osobu, koja je bliski obiteljski kontakt već ranije oboljele osobe. Jučer je testirana još jedna skupina ljudi u Murteru, kako bi epidemiolozi provjerili ima li nekontroliranog širenja bolesti u općoj populaciji. Nakon toga epidemiolozi će zaključiti ima li potrebe za produljenjem karantenskih mjera. Dakle, čekaju se nalazi za jučer testirane osobe, temeljem kojih će struka imati jasniju situaciju.

            Jasno nam je da je život pod mjerama karantene izuzetno težak za sve stanovnike Murtera, zato pozivam na strpljenje i razum. Ova mjera pokazala se više nego opravdana, a to potvrđuju epidemiološki izvidi. Pustimo struci da kaže završnu riječ, priopćio je šibenski županijski Stožer.