Europol širi ovlasti u borbi protiv terorizma

0
Foto: arhiva

Europski policijski ured Europol moći će pojačati borbu protiv terorizma, cyber-kriminala i drugih kaznenih djela i brže reagirati zahvaljujući dogovoru Europskog parlamenta i država članica o novim pravilima njegova rada, objavio je Europski parlament.

Nova pravila, koja je usvojio Odbor za građanske slobode EP-a, prate snažna jamstva za zaštitu podataka i demokratski nadzor. Dogovor EP-a i Vijeća EU-a, postignut 26. studenoga, proširit će Europolov mandat kako bi mu se omogućilo da se učinkovito bori protiv rastućeg prekograničnog kriminala i terorističkih prijetnji.

Nova pravila o Europolu najbolji su odgovor koji možemo dati na terorističku prijetnju. Samo u zadnjih mjesec dana, poginulo je 446 ljudi. Kao zakonodavci, imamo odgovornost suprotstaviti se tom izazovu i djelovati. To dugujemo građanima i žrtvama“, rekao je parlamentarni izvjestitelj Augustin Diaz de Mera (EPP, Španjolska).

Nova uredba olakšat će Europolu uspostavu specijaliziranih jedinica za brz odgovor na terorističke prijetnje i druge oblike teškog i organiziranog kriminala. Uključuje i jasna pravila za postojeće jedinice ili centre kao što je Jedinica za internet koja se brine za brzo gašenje internetskih stranica koje veličaju terorističke napade ili potiču europske građane da se pridruže terorističkim organizacijama te Europski protuteroristički centar, koji službeno počinje s radom 1. siječnja 2016. (Hina)