Europski parlament izglasao zabranu programiranog kvarenja proizvoda

0
Foto: pixabay.com

U Europskom parlamentu danas je usvojeno Izvješće o održivijem jedinstvenom tržištu za poduzeća i potrošače.

Izvješće predviđa niz konkretnih mehanizama koji za cilj imaju unaprijediti zaštitu potrošača u Europskoj uniji, između ostalog i zabranom programiranog kvarenja proizvoda te uspostavom prava na popravak proizvoda. Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) na Izvješću je radio i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

Osim zabrane programiranog kvarenja proizvoda Izvješće predviđa i uspostavu prava na popravak proizvoda. Potrošačima bi tako prilikom kupnje trebale biti dostupne informacije o pojedinostima proizvoda što uključuje i informacije o dostupnosti zamjenskih dijelova ali i očekivanom vremenu trajanja proizvoda.

Zahvaljujući prijedlogu Biljane Borzan na proizvodima će se morati uvesti oznake koje će kupcu jasno pokazivati koliko je očekivano trajanje uređaja i može li se proizvod popraviti u slučaju kvara. Ona je na svom Twitteru objavila kako su taj njezin prijedlog podržali svi zastupnici iz Hrvatske osim HDZ-ovih. Inače, prijedlog joj je prošao samo s dva glasa razlike.

Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju Komisiju da potrošačima osigura „pravo na popravak” tako što će popravke učiniti sustavnima, isplativima i privlačnima, bilo produljenjem jamstava, osiguravanjem rezervnih dijelova ili poboljšanjem dostupnosti informacija o održavanju i popravcima.

Ustraju i na povećanju potpore za tržišta rabljene robe, traže mjere za suzbijanje skraćivanja vijeka trajanja proizvoda pri njihovoj konstrukciji i pozdravljaju održivu proizvodnju. Zastupnici su ponovili zahtjev za uvođenje univerzalnog punjača kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada i zatražili označavanje proizvoda u skladu s njihovom trajnošću (npr. mjeračem upotrebe i jasnim informacijama o očekivanom vijeku trajanja proizvoda).

„Došlo je vrijeme da se ciljevi zelenog plana iskoriste kao temelj jedinstvenog tržišta koje promiče proizvode i usluge koji su dizajnirani da traju. Kako bismo to postigli, potreban nam je sveobuhvatan skup pravila kojima se olakšavaju jasne i jednostavne odluke umjesto tehničkih izmjena koje nisu politički hrabre i koje zbunjuju potrošače i poduzeća. Usvajanjem ovog izvješća Europski parlament poslao je jasnu poruku: Usklađeno obvezno označivanje kojim se označava trajnost i rješavanje problema preuranjenog zastarijevanja na razini EU-a, korak su u pravom smjeru.”, izjavio je izvjestitelj David Cormand (Zeleni/EFA, Francuska).

Prema istraživanju Eurobarometra, 77 % građana Unije radije bi popravljalo svoje proizvode nego kupovalo nove, a 79 % njih smatra da bi proizvođače trebalo zakonski obvezati da pojednostavne popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih dijelova.