Federer lako dobio ozlijeđenog Čilića

0

Švicarac Roger Federer rekordni osmi put osvojio je Wimbledon. Za sat i 43 minute nadigrao je Marina Čilića sa 6:3, 6:1, 6:4.

Čilić je imao problema sa žuljevima na lijevom stopalu, a Federer je finale, kao i cijeli turnir, odigrao na vrhunskoj razini za svoj rekordni 19. trofej na Grand Slam turnirima, sedmu pobjedu u osam dvoboja s Čilićem i premiju od 2.2 milijuna funti (Čiliću pripada 1.1 milijun).

Čilić je u prvom gemu pokazao nervozu i promašio dva čista forhenda, ali Federer nije stigao dalje od 40-40. Marin je u sljedećem gemu imao 15-30, Federer mu je dvostrukom pogreškom donio izjednačenje, ali je na prvu break-loptu morao pričekati do 4. gema. Ostala je neiskorištena. Sjajan potez Federera i Marinova pogreška doveli su Švicarca do 0-40. Dvije break-lopte je Marin izvukao, ali treću nije. Federer je potvrdio prednost, a potom na servis Čilića od 40-0 stigao do izjednačenja. Federer je bez izgubljenog poena zadržao servis za 5:3, a Čilić propustio 30-0 i Švicarac je drugu set-loptu iskoristio za novi break.

Federer je drugi set otvorio još jednim gemom bez izgubljenog poena, a potom i treći put oduzeo servis Marinu Čiliću. Od break-lopte Čilića kod 2:1 u prvom setu do 2:0 i 30-0 u drugom setu, Federer je dobio 17 poena zaredom na svom početnom udarcu! Kod 3:0 je Čilić nakratko zatražio liječničlu pomoć. Držao je servis za 3:1, ali je kod 4:1 izgubio servis iako je imao 30-0. Federer je tako za samo sat vremena došao do 2:0 u setovima.

Još jednom je Čilić pozvao liječnike. Ovaj put je zatražio medicinski time-out, a grimasa na njegovom licu niz koje su potekle i suze sugerirala je da fizički nije spreman. Ipak, nakon 0-30 i tri izjednačenja zadržao je servis za 2:1,  a potom i došao do izjednačenja na servis Federera. Švicarac je zadržao visok nivo igre, a Čilić mu promašajem čistog forhenda kod 3:3 dao dvije vezane break-lopte. Još jedan forhend je završio u mreži i priči se primakao kraj. Lako je Federer držao za 5:3, a potom i Čilić za 5:4. Marin je osvojio prvi poen posljednjeg gema, ali je Federer s četiri poena u nizu stigao do cilja.

Nikad nisam predao započeti meč pa nisam želio ni danas, dao sam sve od sebe. Odigrao sam sjajan turnir, igrao sam najbolji tenis svog života i želim zahvaliti mom timu koji mi je dao puno snage, kao i navijačima u Hrvatskoj. Danas je bilo zbilja teško, dao sam sve i nadam se da ću se vratiti i pokušati ga osvojiti još jednom, izjavio je Čilić na proglašenju pobjednika. Federer ga je pokušao utješiti.

Ponekad je okrutno, ali dobro se borio i on je junak. Čestitke na odličnom turniru, Marine, posebna je prilika igrati finale Wimbledona. Trudio si se koliko si mogao, imao si predivan turnir. Kad se ne osjećaš dobro u finalu to je okrutno, ali budi ponosan na sebe i nadam se da će biti bolje u našim sljedećim mečevima. Čestitam, rekao je Federer.