Filmski klub Kinoteke Zlatna vrata – Odabrao Alem Ćurin

0
Foto: PR

Filmski klub Kinoteke Zlatna vrata – Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića – Alem Ćurin, održat će se u utorak, 26.03.2019. u 20:15 sati (Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split).

Gost/domaćin u ožujku je Alem Ćurin, grafički dizajner, ilustrator, slikar, skulptor, prozni pisac i esejist.
Predstavit će jedan od filmova svog života, klasik u punom smislu te riječi, djelo talijanskog majstora kojega splitska kinoteka ima i na sjedalima, i na zidovima, a najviše u srcu.

Program se bazira na ideji da jedna javnosti znana osoba, ne nužno vezana za filmsku djelatnost, publici predstavlja film po svom izboru. Izbor naslova, kao i izlaganje koje mu prethodi, temelji se na osobnoj priči vezanoj uz njega, i publici prezentira neku vrstu intimne filmske povijesti.

Niz je načina na koji je medij filma uklopljen u nečiju privatnu biografiju, bilo kroz povezanost uz neki životni period, uspomenu na prve filmske fascinacije, izlaske i konverzacije s ljudima koji su mu/joj mnogo značili, kao nadahnuće za neki potez ili razmišljanje koji su se kasnije u životu pokazali značajnima. Takva se priča razvija kroz uvodno izlaganje, u kojem izbornik „otkriva“ film, izdvaja elemente koji su ga naveli da baš njega odabere, i povezuje te elemente s vlastitim iskustvom i razmišljanjima. Publika je slobodna postavljati pitanja i nakon izlaganja i nakon pogledanog filma. Dijaloška forma se ohrabruje od strane organizatora i izbornika.
Izbornik može biti bilo koja javnosti znana osoba, kako iz područja kulturnih djelatnosti, tako i politike, znanosti, sporta, gospodarstva… pod uvjetom da je filmofil i ima volje i sposobnosti da publici u formi slobodne (ne čitane) priče prenese svoja iskustva, ljubavi i znanja vezana uz temu večeri.

Program je započeo u listopadu 2016., gostovanjem novinara i književnika Predraga Lucića, svima znanog kao jednog od urednika Feral Tribunea, a manje poznatog kao filmofila i filmskog znalca.