Fotoklub Split i VSB Obnovljiva Energija Hrvatska zajedno otvorili izložbu “Zeleno. Održivo. Ostvarivo”

0

Sinoć je u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena izložba fotografija finalista natječaja “Zeleno. Održivo. Ostvarivo!”, u organizaciji Fotokluba Split i VSB Obnovljiva Energija Hrvatska. Na nagradni natječaj prijavilo se 55 fotografkinja i fotografa iz cijele Hrvatske te je sveukupno zaprimljeno 275 autorskih fotografija. Tročlani žiri, kojeg su činili Ana Žanko, kustosica i predsjednica Fotokluba Split, Stipe Božić, poznati alpinist i putopisac, počasni član Fotokluba te Elizabeta Ćormehić, projektna menadžerica u VSB Obnovljiva Energija Hrvatska, odabrao je tri najbolje fotografije koje su u konačnici nagrađene i novčanim nagradama. Prva nagrada (500,00 EUR) pripala je Nenadu Martiću iz Zagreba za fotografiju Plastic Fantastic, drugim mjestom (300,00 EUR) okitio se Jurica Galić Juka iz Splita s fotografijom Back to the Past, a treća nagrada otišla je u ruke Mladena Radolovića Mrlje za fotografiju Velebit.

“Ideja fotografije je zamrznuti jedan trenutak u vremenu i prostoru i tako ga vječno sačuvati od zaborava. Nalazimo se u konfliktnom vremenu – u doba sve jačeg utjecaja klimatskih promjena pokušavamo ubrzano mijenjati naše društvo i pronaći nove, zelene i održive, načine proizvodnje energije. Sve tri nagrađene fotografije odražavaju ovaj sukob. Sretni smo i što je VSB Obnovljiva Energija Hrvatska prepoznala ovakav foto natječaj – pomicanje prema obnovljivim izvorima energije zahtijeva promjenu načina razmišljanja u čitavom društvu, a ovakve izložbe korak su u tom smjeru”- izjavila je Ana Žanko, predsjednica Fotokluba Split, na otvorenju izložbe.

Na izložbi je predstavljeno sveukupno 30 fotografija koje je žiri ocijenio najboljima, a posjetitelji će ih moći pogledati od 25. lipnja do 6. srpnja u prostorijama Galerije fotografije Fotokluba Split.

“Veseli nas broj fotografija koje su prijavljene na natječaj jer pokazuje koliko ljudi i dalje poštuju prirodu i žele se povezati s njome. Upravo to je ideja koja stoji i iza našeg poslovanja – odmaknuti se od izvora energije koji uništavaju našu prirodu i potaknuti nove modele iskorištavanja sunca i vjetra. Hvala mnogobrojnim sudionicima ovog natječaja i Fotoklubu Split koji su na svoj način dali obol očuvanju okoliša od daljnjih onečišćenja”, rekao je Ante Renić iz VSB Obnovljiva Energija Hrvatska.

Fotoklub Split osnovan je 1911. godine i spada među najstarije udruge građana na području grada Splita i Dalmacije. Udruga je od Drugog svjetskog rata naovamo osposobila čitave generacije mladića i djevojaka za bavljenje fotografijom i usvajanje sofisticiranih fotografskih tehnika. Zbog svojeg kontinuiranog uspješnog rada Galerija fotografije i Fotoklub Split 2014. godine trajno su zaštićeni kao kulturno dobro pri Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija. 

VSB Obnovljiva Energija Hrvatska, društvo smješteno u Zagrebu, djeluje kao voditelj razvoja projekata za projekte vjetroelektrana i solarnih elektrana na hrvatskom tržištu od 2018. godine. U vlasništvu je VSB Grupe, sa sjedištem u Dresdenu, Njemačkoj, koja je uspješna paneuropska korporacija na području obnovljive energije.