Franak uputio otvoreno pismo DORH-u i Vladi

0
Foto: wiki

Udruga Franak uputila je otvoreno pismo Državnom odvjetništvu i Vladi. Traže ostavku Bojana Frasa, viceguvernera HNB-a te postupanje DORH-a po njihovoj kaznenoj prijavi protiv guvernera Borisa Vujčića.

Kako nam je potvrdio saborski zastupnik i član udruge Franak Goran Aleksić, od DORH – a traže i da postupi i prema njihovoj prijavi protiv osam najvećih banaka. Banke naime nisu sa svojim dužnicima u kreditima s promjenjivim kamatnim stopama ugovorile fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatnih stopa. Za takve prekršaje, naglasio je Alkesić, predviđene su kazne od 80 do 200 tisuća kuna po svakom ugovoru za banku te od 10 do 50 tisuća kuna za odgovornu osobu u banci.

Iz udruge Franak upozoravaju i da je prošlo već godinu i pol dana od podnošenja kaznene prijave protiv guvernera Vujčića, pa smatraju da je krajnje vrijeme da se pokrenu potrebni postupci protiv njega.

Od Vlade očekuju, naglasio je Aleksić, da se što hitnije pripreme izmjene Zakona za određivanje početnih fiksnih kamatnih marži. To su naime obećali akteri u Vladi, MOST i HDZ još krajem prošle godine.