Francuska prejaka, Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama

0
Foto: HNS

Hrvatska je osvojila drugo mjesto u skupini J pa će se za plasman na završni turnir prvog eEura boriti u dodatnim kvalifikacijama.

Kao i prije dva tjedna, Hrvatska je ostvarila četiri pobjede uz poraz od dominantne Francuske. Padali su redom Cipar s 8:1 (prije dva tjedna 4:0), Češka sa 6:2 (3:2), Armenija s 9:3 (6:4) i Belgija s 5:3 (2:1). Francuska je 16. ožujka bila bolja sa 6:1, a dva tjedna kasnije s 8:2. U prvoj od dvije utakmice uzvrata (rezultati su se zbrajali) Francuska je povela 3:0, a Hrvatska se približila na 3:2 zgodicima Petkovića i Kramarića. Taj su dio Francuzi riješili u svoju korist s 4:2, a “drugo poluvrijeme” dobili s 4:0 za ukupnih 8:2. Hrvatska je, nakon 1:6 prije dva tjedna, trebala pobjedu s čak 6 golova razlike, što je bila “nemoguća misija”.

Francuska je osvojila svih 30 bodova, Hrvatska 24, Belgija i Armenija po 13, a Češka i Cipar po 4. Završnicu prvog eEura osigurali su pobjednici skupina: Srbija, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Izrael, Luksemburg, Njemačka, Italija, Nizozemska i Francuska. Pritom su Grčka, Njemačka, Nizozemska i Francuska ostvarile maksimalan broj bodova – pobijedile su u svim odigranim utakmicama. Završnica će se odigrati 10. i 11. srpnja, što su trebali biti dani između polufinala Eura 2020., koji je zbog pandemije COVID-19 virusa odgođen godinu dana.

Preostalih 6 sudionika završnice bit će poznato nakon što se 4. i 11. svibnja odigra doigravanje. U njemu će sudjelovati 10 drugoplasiranih reprezentacija. To su Španjolska, Portugal, Kazahstan, Finska, Austrija, Litva, Turska, Crna Gora, Danska i Hrvatska.